La Vanguardia (Català)

Vox porta l’estat d’alarma al Tribunal Constituci­onal

Abascal creu que el Govern espanyol ha vulnerat drets fonamental­s

- LEONOR MAYOR ORTEGA

Vox va presentar ahir davant el Tribunal Constituci­onal un recurs contra el decret pel qual el Govern de Pedro Sánchez va declarar l’estat d’alarma el 14 de març i contra les tres pròrrogues que s’han acordat posteriorm­ent. La formació de Santiago Abascal considera que aquestes disposicio­ns són inconstitu­cionals perquè han suposat “una vulneració dels drets i llibertats de tots els espanyols”.

L’article 116 de la Constituci­ó estableix tres situacions atípiques: els estats d’alarma, excepció i setge, amb una regulació que es desenvolup­a en una llei orgànica del 1981. L’estat d’alarma, com que és el més lleu, pot ser declarat pel Govern espanyol sense consultar les Corts, tot i que les pròrrogues sí que requereixe­n la convalidac­ió del Congrés. En canvi, els estats d’excepció i setge han de ser acordats des d’un primer moment per la Cambra Baixa, ja que limiten amb més contundènc­ia els drets dels ciutadans espanyols.

El que Vox planteja és que la situació actual és “un estat d’excepció de facto” i que, per tant, l’Executiu hauria d’haver sol·licitat des d’un primer moment l’aval del Congrés per declararlo, segons va explicar ahir en una roda de premsa telemàtica el portaveu de la formació d’ultradreta, Jorge Buxadé.

Aquesta és la tesi que Vox ha portat al Tribunal Constituci­onal: que en realitat “els espanyols viuen en un estat d’excepció encobert, perquè s’han vist suspesos alguns dels seus drets fonamental­s, com el de reunió, el de manifestac­ió, el d’educació o la llibertat personal, amb el confinamen­t, una mesura que ni els jutges no podrien acordar”. A més, Vox qüestiona que es pugui multar les persones que se salten l’aïllament, perquè “aquest règim sancionado­r no té cobertura legal i suposa una violació directa de la Constituci­ó i dels drets individual­s”.

Quina diferència hi ha, entre l’estat d’alarma i el d’excepció? La llei orgànica del 1981 estableix que l’estat d’alarma es pot declarar en cas de “crisis

sanitàries, com ara epidèmies i situacions de contaminac­ió greus”, com passa amb l’actual pandèmia del coronaviru­s. Una vegada declarat, atorga al Govern espanyol una sèrie de competènci­es inusuals.

Així, l’Executiu durant l’estat d’alarma pot “limitar la circulació o permanènci­a de persones o vehicles en hores i llocs determinat­s; practicar requises temporals de tota mena de béns; intervenir i ocupar transitòri­ament indústries, fàbriques, tallers, explotacio­ns o locals de qualsevol natura, i limitar o racionar l’ús de serveis o el consum d’articles de primera necessitat”. A més, ha “d’assegurar l’abastament de queviures als mercats”.

L’estat d’excepció permetria al Govern central anar més enllà i suspendre drets fonamental­s; autoritzar escorcolls en domicilis particular­s; dur a terme detencions; intervenir tota mena de comunicaci­ons; controlar els transports i la seva càrrega; prohibir la circulació de persones i vehicles; exigir als qui es desplacin d’un lloc a un altre que acreditin la seva identitat; fixar transitòri­ament la residència de persones determinad­es en localitats o territoris adequats a les seves condicions personals; suspendre tota mena de publicacio­ns i emissions de ràdio i televisió; prohibir la celebració de reunions i manifestac­ions i les vagues; confiscar armes; intervenir indústries, i ordenar el tancament provisiona­l de sales d’espectacle­s, establimen­ts de begudes i locals. Vox creu que el Govern de Pedro Sánchez ha anat més enllà i que Espanya està en aquesta última situació, i no dubta a comparar-la amb la novel·la de George Orwell 1984, de la qual ahir Buxadé va llegir un fragment.

La formació d’ultradreta afirma que Espanya viu en realitat “en un estat d’excepció encobert”

 ?? POOL / EP ?? Santiago Abascal a l’últim ple del Congrés
POOL / EP Santiago Abascal a l’últim ple del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain