La Vanguardia (Català)

L’oposició s’obre a un pacte de reconstruc­ció

Cs i PSC insten el Govern a posar en marxa un fòrum de diàleg

- SERGI QUITIAN JULIO HURTADO

La paraula pacte torna a cotitzar a l’alça al Parlament. Govern, PSC i Cs la invoquen amb diferents complement­s –“de construcci­ó”, uns; “de reconstruc­ció”, d’altres; “fòrum autonòmic”, els tercers– a la recerca d’acords per afrontar l’emergència sanitària del coronaviru­s, primer, i la consegüent crisi social i econòmica, després. Bons propòsits, això sí, amb risc d’acabar evaporant-se quan toqui asseure’s i fixar propostes en ferm.

Així, en la mateixa línia que marca des del Congrés Inés Arrimadas respecte al Govern central, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, insisteix des de l’inici de la crisi del coronaviru­s a oferir al Govern la “mà estesa” del seu partit en la lluita contra la pandèmia, amb dos objectius molt clars: “Salvar vides i llocs de treball”. En una entrevista a El Periódico diumenge, va dir que la Generalita­t pot comptar amb tot el seu “suport, ajuda i col·laboració” en la lluita contra la pandèmia.

La cap de l’oposició, de qui va sortir la idea de crear un fòrum per a la reconstruc­ció de Catalunya, demana al Govern que l’activi aquesta mateixa setmana i assegura que “ara el que toca és treballar plegats, col·laborar, anar tots en la mateixa direcció i deixar de banda les discrepànc­ies i les disputes partidiste­s per treballar en tot el que estem d’acord”. En la seva voluntat de bastir ponts, Roldán fins i tot al·ludeix a la “limitada capacitat de maniobra” de les autonomies per fer front a la crisi, atès que la Moncloa ha assumit el comandamen­t únic, i afirma que encara no és el moment de “fer crítiques, retrets i analitzar qui es va equivocar”, tot i que reconeix que hi ha coses que s’haurien d’haver fet millor.

“Cal anar creant un clima a favor de la necessitat d’un pacte”, va subratllar en el mateix sentit el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Els socialiste­s catalans, que volen anar al gra i en la línia del clima de consens que mira de propiciar Pedro

Sánchez, ja van definir ahir un equip negociador amb Govern i agents socials i econòmics: Eva Granados, Alícia Romero, Jaume Collboni i Francesc Trillas. Sobre la taula hi ha les seves 44 propostes per a la reconstruc­ció, que van facilitar a partits, sindicats, patronals i agents municipals. Els comuns, que amb la seva abstenció van fer possible els pressupost­os catalans com a “eina” en la pandèmia, ara demanen reciprocit­at als partits independen­tistes per tirar endavant els pròxims pressupost­os generals de l’Estat.

Aquest tarannà conciliado­r contrasta notablemen­t amb el rebuig frontal del PP: “M’encantaria poder dir el mateix que Roldán, però mentre els de Torra continuïn amb el seu ‘Espanya ens mata’ i apujant impostos, no puc”, es va afanyar a contestar el president del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, en un tuit. Per circumstàn­cies oposades tampoc no hi ha ponts bastits amb una CUP crítica amb la gestió governamen­tal.

El Govern va advertir ahir que encara era d’hora per marcar un calendari, tot i que la seva portaveu, Meritxell Budó, va tornar a destacar la intenció de comptar amb el “ventall més ampli i representa­tiu de la societat”. Amb això pretenen donar protagonis­me al món municipal, “l’administra­ció més pròxima a la ciutadania”, però també s’interpel·la tot l’espectre parlamenta­ri, a més d’agents econòmics, socials i laborals. “Fem-ho entre tots”, va resumir Budó. La seva missió és que més enllà d’anàlisis s’impulsin mesures concretes i d’aplicació immediata, una via que passa per adaptar els comptes acabats d’aprovar i per a la qual va demanar “treball conjunt” als partits

De fet, i mirant a mitjà termini, Budó va parlar d’un pla de Govern per fer front “a la nova realitat” després d’una pandèmia que ara copa tota l’atenció de l’Executiu català i allunya encara més l’avançament electoral que estava previst.

L’Executiu català aparca les eleccions i crida a un pla de reparació de danys econòmics i socials

 ?? JOB VERMEULEN / EFE ?? Roldán interpel·lant Torra divendres al ple del Parlament
JOB VERMEULEN / EFE Roldán interpel·lant Torra divendres al ple del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain