La Vanguardia (Català)

Diu que no ho tornarà a fer

- Quim Monzó

El titular del reportatge de Luis Benvenuty de divendres passat era “La Rambla demana als barcelonin­s una segona oportunita­t”. Em va recordar aquella frase del rei emèrit el 2012, quan va sortir de l’hospital. S’hi va estar cinc dies. El van operar després que anés a Botsuana a caçar elefants, es clavés una trompada i es trenqués el maluc. Va dir l’emèrit davant de les càmeres: “Lo siento mucho, me he equivocado y no volverá a ocurrir”. A Botsuana hi va anar amb Corinna zu Sayn-Wittgenste­in.

¿Hem de donar els barcelonin­s una segona oportunita­t a la Rambla? ¿S’ho mereix? Diu Benvenuty: “L’associació de veïns i comerciant­s Amics de la Rambla ha escrit una carta a tots els regidors, i també a Turisme de Barcelona i a la direcció general de Comerç de la Generalita­t, per demanar-los que entre tots assolim l’objectiu que fa més de 20 anys que s’esmenta cada vegada que es parla de recuperar aquest caricaturi­tzat passeig: que els barcelonin­s

Ara que van mal dades, la Rambla demana als barcelonin­s una segona oportunita­t

donin una segona oportunita­t a la Rambla. Encara que només sigui pels vells temps”.

Ara que es veuen amb l’aigua al coll demanen la solidarita­t de la ciutadania i una nova oportunita­t, “encara que només sigui pels vells temps”. És molt interessan­t aquesta frase. Per una banda perquè recorda una altra habitual en parelles que s’han separat i de vegades decideixen fotre un polvo “pels vells temps”. Però, els de la Rambla, ¿a quins vells temps es refereixen? Evidentmen­t, als d’abans de començamen­ts dels anys noranta, quan era un passeig on els barcelonin­s ens trobàvem de dia i de nit. Aquell passeig enyorat que a partir dels Jocs Olímpics es va anar corrompent a poc a poc per acabar convertit en un circ de pallassos: les penoses estàtues humanes, guiris celebrant comiats de solter en rutes de borratxera, guiris ocupant la Boqueria i desvirtuan­t-la fins a convertir-la tal com diu Benvenuty, en “el takeaway més gran d’Europa”. Amics de la Rambla explica que és el moment de posar-s’hi perquè la nova situació creada per la pandèmia farà que la gent viatge molt menys, i l’oferta destinada actualment al turisme ho tindrà molt magre per subsistir.

Jo, a la Rambla l’hi perdonaria tot. Ha estat una via estructura­l de la ciutat i forma part de la formació sentimenta­l de moltes generacion­s de barcelonin­s, entre les quals la meva. Però ¿i si de seguida que comenci a veure’s les orelles ens torna a enganyar? Jo no me’n refiaria gaire. Qui la fa la paga.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain