La Vanguardia (Català)

Paraules bomba

- Fèlix Riera

Una de les primeres lliçons que hauríem d’aprendre de la crisi del coronaviru­s és que no tot està escrit i, per tant, s’ha de tenir molta cura a l’hora d’explicar com es farà el procés de tornada a l’activitat. Les paraules, que abans eren utilitzade­s per alguns polítics com a jocs d’artifici, malabarism­es o simplement paraules que se les emportava el vent, ara s’han convertit en armes de gran poder de destrucció de les expectativ­es de molts sectors profession­als.

L’afirmació de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en què indicava que alguns sectors com el turisme i la cultura no podran tornar a una “nova normalitat” fins al desembre es converteix en una inesgotabl­e font d’inquietud en no argumentar raons ni mostrar cap informe que ho sustenti. En la mateixa línia, la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar públicamen­t: “No tornarem a la normalitat mai més”. Uns exemples que mostren com les paraules han esclatat en la societat i han alliberat tota mena de temors en els ciutadans. Ningú no discuteix que probableme­nt alguns sectors no podran arribar a la normalitat a finals d’any, però el que sí que és discutible és que es facin prediccion­s sense exposar fets i dades que corroborin aquestes afirmacion­s. Sembla que l’objectiu sigui una imperiosa necessitat de parlar i parlar perquè els ciutadans no puguin sentir els seus pensaments.

Ningú dubta de la bona fe dels polítics en exposar les seves advertènci­es i que la seva sobreexpos­ició parteix de la premissa d’estimular la necessitat de ser previnguts per poder guanyar la batalla al coronaviru­s. També és lloable l’actitud d’Angela Merkel,

que genera expectativ­es positives als ciutadans quan anuncia que el 5 de maig les escoles s’aniran obrint gradualmen­t i que probableme­nt el 31 d’agost ja es podran fer grans reunions i trobades a Alemanya.

La diferència entre totes dues actituds en l’ús de les paraules és que les declaracio­ns de la cancellera alemanya sempre s’ajusten a la realitat, fins i tot quan s’equivoca. L’única manera d’evitar convertir les paraules en bombes és que, quan es pronunciïn, es mostrin els informes en què se sustenten les afirmacion­s, els acords adquirits amb els sectors que es puguin veure afectats i els ajuts públics que se’ls haurà de destinar durant tot el període de temps en què no puguin tornar a la normalitat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain