La Vanguardia (Català)

Oh, l’Estat

- Fernando Ónega

Ho sento molt, liberals: com venim anotant, l’enfortimen­t de l’Estat pot ser una de les conseqüènc­ies de l’actual crisi sanitària. Hi ha almenys tres senyals que ho anuncien. El primer, fer que les solucions se centralitz­in en l’aparell estatal, amb disculpes com ara el “comandamen­t únic”. El segon, les apel·lacions a la unitat, que comporten una intenció molt poc dissimulad­a d’anul·lar l’oposició i disminuir el paper de les administra­cions públiques que no tenen competènci­es d’àmbit estatal, tot i que s’assegura que la desescalad­a es farà amb criteris territoria­ls. I el tercer, l’argument que Josep Borrell va exposar diumenge a les pàgines de La Vanguardia: “Els estats hauran de protegir-se, i una manera de fer-ho és prendre participac­ions en el capital de les empreses”. Es tractaria d’evitar que, amb la devaluació a la borsa, acabin en mans estrangere­s.

L’Estat, doncs, apareix com el gran salvador de gairebé tot: de l’eficàcia davant el virus, com a aglutinado­r de sentiments, com a avalador de crèdits, com a auxiliador de necessitat­s i com a garant de la independèn­cia econòmica. El seu fons doctrinal es basa a convèncer les opinions públiques que els resultats de la lluita contra la pandèmia són més evidents en els estats forts, per bé que no sempre siguin democràtic­s (cas de la Xina) i són més discutible­s als països europeus amb més problemes territoria­ls, cas de Bèlgica, Itàlia o Espanya. L’excepció seria Alemanya, amb una respectada estructura federal que fa que la fortalesa de l’Estat no sigui qüestionab­le.

De tot això, el més innovador és l’aportació de Borrell, que posa com a exemple el que ha fet Macron amb Air France. Sota la disculpa d’evitar una successió de fallides, podem assistir a un procés de nacionalit­zacions d’empreses estratègiq­ues. Qui sap si aquesta no és la pròxima revolució que la Covid-19 està covant. O la pròxima contrarevo­lució.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain