La Vanguardia (Català)

El banc cínic

- Núria Escur

Un dels supòsits pels quals vostè pot sortir al carrer és per atansar-se a la seva entitat bancària. Ai, el banc! Aquest sí que és un altre univers jupiterià. Bonic passeig. El mateix que anys enrere regalava bàscules, bombons, fins i tot paraigües, també ha transmutat.

Hi ha dos tipus de bancs: els que et compliquen les coses i els que te les faciliten. Els anomenarem A i B.

El banc A té l’aspecte de residència assistida. Porta de vidre, corredissa, que et convida a entrar tan bon punt et veu. Planta diàfana. Taules circulars com si un anés allí a jugar partides de dòmino, cadires, sofàs, revisters… Rep un operari davant d’un faristol –nois i noies pulcres i endreçats, aclaparats també, pobres– que van distribuin­t i llançant pilotes fora.

Aigua, això sí, et donen aigua de franc en un dispensado­r.

Quan et toca et diuen que t’esperis. Van a buscar el teu assessor particular, aquell que un dia et van adjudicar sense que ho demanessis i que van canviant cíclicamen­t perquè no agafeu confiança. Seus. T’esperes. Sembla que tornen. T’aixeques. Que no, que hauràs de demanar hora al teu tutor bancari i tornar un altre dia, com el Mariano de Forges.

Li toca el torn a una àvia que s’ha jugat

Assessors que t’empaitaven per terra, mar i aire no truquen ara que et cal un crèdit

la vida per arribar fins aquí. Una mirada blava i espantada per damunt de la mascareta.

–Això ho pot fer vostè sola, senyora, online.

–Jo no hi entenc gens. De veritat no em pot ajudar?

L’abandoname­nt d’aquells ulls no em marxa del cap. Agafen ganes d’etzibar-li al noi de la corbateta: “Aquesta ets tu, incaut, d’aquí uns anys”. Quan no pesquis res del que et rodeja ni com funcionen les coses, ningú et reconegui els esforços pretèrits i et diguin que demanis ajuda als nets i tu no en tinguis. L’àvia va repartir la seva paga l’any 2008 quan els teus pares es van quedar a l’atur. Us acollí, us sostingué, us dugué de la mà fins a l’escola i allargà el pollastre perquè mengéssiu croquetes. Les millors.

Em pregunto si aquests amables assessors bancaris que ens empaitaven per terra, mar i aire –a veure si colava algun producte– també trucaran ara que necessitem un crèdit. Quina contrariet­at la seva quan deixaves clar allò de “risc zero”, que no pensaves invertir en res –la triturador­a de la vida no deixa espai a l’atzar– i que, per a tu, el banc era poc més que una bonica caixa de seguretat.

Després hi ha el banc B, el que et facilita les coses. El banc B és aquell on seus quan surts cabrejat del banc A. Acostuma a ser de fusta.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain