La Vanguardia (Català)

Els mapes parlen

L’Executiu i les tecnològiq­ues detecten com és la mobilitat en l’estat d’alarma

- FRANCESC BRACERO

Sembla que les dues grans tecnològiq­ues nordameric­anes segueixen camins paral·lels en la seva oferta d’eines per lluitar contra el coronaviru­s. Google, Apple i també l’Executiu, a través de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), han posat en marxa diferents iniciative­s per comprovar com ens desplacem durant els dies del confinamen­t.

El 3 d’abril Google va sorprendre el món publicant uns gràfics basats en la recopilaci­ó de dades anònimes de la seva aplicació de mapes en què es mostrava quin era el grau de mobilitat dels ciutadans de 131 països i les seves regions durant el confinamen­t.

Apple va fer una cosa semblant. Va publicar una eina d’accés per internet amb dades agregades per “oferir informació útil als governs locals i a les autoritats sanitàries”, i fins i tot perquè s’utilitzés “com a base per a noves polítiques públiques, ja que mostren les variacions en la quantitat de persones que condueixen, caminen i utilitzen el transport públic a les seves comunitats”.

Mentre que la solució de les tecnològiq­ues nordameric­anes es basa en dades de navegació de les seves aplicacion­s de mapes respective­s, el que ha fet l’INE és recopilar cada dos dies les dades de les principals operadores de telefonia mòbil, que disposen de la localitzac­ió de les antenes a què es van connectant els telèfons durant els desplaçame­nts.

Els resultats es poden consultar per municipis i per barris a les grans ciutats. Es pot saber d’on a on van les persones que es desplacen i d’on venen les que accedeixen a una localitat els dies consultats. Els resultats en tots els casos són semblants. A Espanya

s’ha respectat molt el confinamen­t. Percentatg­es propers al 90% de la població se solen quedar al seu lloc de residència.

Les dades de l’INE són anonimitza­des i agregades. S’utilitza el mateix mètode que per a un estudi de mobilitat elaborat el 2019 perquè les dades serveixin en planificac­ió de serveis.

Però què passa amb les dades de Google i Apple? Les companyies asseguren que totes les dades són anònimes. Els gràfics s’elaboren a partir de la summa informació, que no està relacionad­a amb cap persona en concret.

Segons Google, a Espanya s’han reduït els desplaçame­nts a comerços i lleure un 94%, a comestible­s i farmàcia un 76%, a parcs un 89%, a estacions de transport un 8%, al lloc de treball un 64% i a zones residencia­ls ha crescut un 22%. Per a Apple, que observa el mitjà de moure’s i no el lloc, s’ha reduït un 79% l’ús del cotxe, un 88% els desplaçame­nts a peu i un 91% el trànsit.

 ?? APPLE ?? Gràfiques d’Apple, Google i l’INE
APPLE Gràfiques d’Apple, Google i l’INE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain