La Vanguardia (Català)

L’OCDE dona a Espanya el vuitè lloc en tests i després rectifica

-

Espanya és un dels països del món que ha fet més tests de diagnòstic de Covid-19, segons un informe publicat diumenge per l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmics (OCDE).

El Ministeri de Sanitat va anunciar ahir en una nota que “l’OCDE situa Espanya al vuitè lloc dels països amb més tests de Covid-19”.

L’informe indica que Espanya ha fet 28,6 tests diagnòstic­s per cada 1.000 habitants i cita com a font el gabinet de la presidènci­a del Govern. Les dades dels altres 35 països analitzats a l’informe procedeixe­n de la publicació en línia

Our World In Data, desenvolup­ada per investigad­ors de la Universita­t d’Oxford.

Aquesta publicació recull la informació que aporta cada govern, que combina metodologi­es de comptabili­tat diferents, de manera que no permeten establir un rànquing entre països, va informar ahir per correu electrònic Esteban Ortiz-Ospina, investigad­or d’Our World In Data. Mentre que alguns governs informen del nombre de persones analitzade­s (a qui sovint es fa més d’un test), d’altres, com Espanya, informen del nombre total de tests.

Per exemple, Noruega ha fet tests a 28,5 persones per 1.000 habitants, i Dinamarca, a 25,3. Segons

la interpreta­ció de Sanitat, darrere dels 28,6 tests d’Espanya. Però, per analitzar aquest volum de població, el nombre total de tests que ha fet Noruega i Dinamarca ha de ser més alt que el d’Espanya. “Indicar que Espanya ocupa el vuitè lloc al rànquing de l’OCDE no és adequat”, aclareix Ortiz-Ospina. Espanya havia quedat

Catalunya i Madrid suspenen en proves de diagnòstic: són dues de les comunitats que en tenen més dèficit

exclosa fins ara de les anàlisis d’Our World In Data perquè no havia fet públiques dades oficials del nombre de tests fets. Ortiz-Ospina considera que “és excel·lent que el Govern espanyol hagi publicat aquestes dades; seria molt útil que les actualitzé­s de manera regular”.

Després de les crítiques d’Our World In Data, l’OCDE va rectificar ahir a la nit i va situar a Espanya fora del top ten, amb 22,3 proves per cada 1.000 habitants.

Les dades del nombre de tests facilitade­s ahir per primera vegada per Sanitat revelen que Catalunya i Madrid són dues de les comunitats amb més dèficit de proves de diagnòstic de Covid-19. A Catalunya només s’han fet 4,06 proves de PCR per cada cas diagnostic­at. A Madrid, 3,43. Només Castella-la Manxa, amb 2,29, té una xifra encara més baixa. A l’altre extrem, les Canàries, amb 20,7 tests de PCR per cada cas diagnostic­at; a Astúries, 15,3; i a les Balears, 15,0.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain