La Vanguardia (Català)

El pacte de ciutat marcarà el camí dels pressupost­os

Després de la constituci­ó simbòlica d’avui es crearan quatre grups de treball sectorials que abordaran el futur de la ciutat

- RAÚL MONTILLA

El pacte de ciutat de Barcelona, que es constituir­à avui i en què, a part de tots els grups municipals, hi participar­an sindicats i patronal, així com el teixit social i econòmic de la ciutat, també marcarà d’alguna manera les converses per ajustar el pressupost d’aquest any i les bases dels comptes municipals per al 2021. Pacte i pressupost­os són inevitable­ment dos vasos comunicant­s que comparteix­en una finalitat: Barcelona. I una mateixa obligació, que no és cap altra que la seva reconstruc­ció econòmica i social.

La reunió en què es constituir­à el pacte, que es vol que tingui vigència fins al 2021, serà a les 16.30 hores i telemàtica. S’hi espera la presència de mig centenar de representa­nts d’organitzac­ions i entitats de la ciutat, a més de les seves universita­ts. Malgrat que la trobada d’avui vol simbolitza­r la unitat d’una ciutat davant la desgràcia, l’objectiu és que el pacte no sigui només un gest. Hi haurà reunions periòdique­s, es treballarà amb un calendari i, a partir de la trobada d’avui, la idea és que es constituei­xin quatre grups de treball sectorials que abordaran des de possibles solucions econòmique­s per a Barcelona fins a iniciative­s que incumbeixe­n el model urbà o polítiques socials, sense oblidar la cultura. Es tracta de fer front als reptes postpandèm­ia des de tots els punts de vista possibles: Barcelona és una ciutat global, i necescasua­l sita ser reimpulsad­a en conjunt.

La idea és que aquests quatre grups de treball serveixin per concretar acords i, atesa la situació, malgrat que sigui de manera indirecta, també alimentara­n les negociacio­ns sobre pressupost­os que protagonit­zaran les pròximes setmanes els grups polítics. Seran ells els que negociaran, però difícilmen­t ho podran fer sense tenir en compte tot el que es mogui en l’àmbit del pacte.

En aquest sentit, no sembla gens que, també avui, diferents grups ja estiguin convocats a una primera reunió sobre pressupost­os respecte als quals, ara mateix, sembla més que probable que es reediti la proximitat entre el govern sociocomú i els republican­s. La negociació dels pressupost­os d’aquest any va unir més que va separar i hi ha certes coincidènc­ies sobre el futur. El mateix pacte de ciutat és, en essència, la taula de ciutat que va proposar en el seu moment el líder d’ERC, Ernest Maragall. “La idea del pacte s’ajusta bastant a la nostra. Si es fa bé, pot ser una oportunita­t”, va defensar ahir el portaveu dels republican­s, Jordi Coronas, que va insistir en la necessitat que l’Ajuntament busqui “finançamen­t addicional”, i també que el Govern central derogui la llei de Racionalit­zació i Sostenibil­itat Local (LRSAL) que posa límit al que poden gastar els ajuntament­s. “Les pròximes setmanes hi pot haver novetats”, va dir en aquest sentit el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, en una compareixe­nça posterior.

Aquest serà el context en què dimecres se celebrarà el ple, on el pacte serà un dels principals punts, amb les mesures econòmique­s i de reconstruc­ció dels diferents grups. Entre d’altres, una d’ERC que demana que part dels pisos turístics, ja sigui per cessió o compra, es puguin convertir en habitatge públic de lloguer.

Paral·lelament al gran acord, els grups comencen la negociació dels comptes municipals

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La majoria dels ciutadans van respectar les normes de passeig
ÀLEX GARCIA La majoria dels ciutadans van respectar les normes de passeig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain