La Vanguardia (Català)

Inquietud per una nova onada de desnonamen­ts per impagament

-

parc d’habitatge actual per reactivar el sector i impulsar l’edificació industrial­itzada de pisos modulars, no necessària­ment amb contenidor­s de vaixell.

Per la seva part, el professor de polítiques d’habitatge de la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC) Xavier Anzano aposta per engegar un pacte entre administra­cions, entitats socials i sector econòmic per abordar la problemàti­ca del lloguer. Anzano admet que pot semblar extemporan­i tractar ara la regulació de preus, però sí que es pot redactar amb consens una norma clara que tingui el beneplàcit de tots els agents. Un altre dels fenòmens que, a parer seu, empenyerà els preus cap avall serà l’actitud de molts propietari­s que, davant la incertesa, preferiran mantenir l’inquilí bon pagador abans que arriscar-se als impagament­s”. De fet, explica que els ajuntament­s ja estan fomentant la mediació i que en un tant per cent molt elevat s’arriba a un acord. En aquests mateixos termes s’expressa Gorgues, que explica que els pactes entre propietari­s i llogaters estan a l’ordre del dia.

En aquest context també tenen un paper determinan­t els pisos turístics. El descens dels visitants els ha deixat inactius, malgrat que molts s’estan destinant al lloguer a curt termini, més d’un mes i menys d’un any. Una mesura provisiona­l fins a comprovar què passa a la ciutat els pròxims mesos. Però tot indica que sobretot els que practiquen aquesta activitat de manera il·legal acabaran ampliant l’oferta de l’arrendamen­t tradiciona­l. Això suposa una oportunita­t, segons Lucía Martín, per destinar-los a lloguer assequible.

La caiguda de la demanda i la correspone­nt baixada dels preus s’espera més acusada als municipis de l’àrea metropolit­ana que aquests últims anys havien experiment­at un creixement impulsats per la situació de Barcelona. S’espera que siguin aquestes localitats pròximes a la capital les que pateixin les primeres conseqüènc­ies d’aquesta crisi i, en darrer terme, Barcelona, segons apunta el director d’estudis de Pisos.com, Ferran Font.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain