La Vanguardia (Català)

Barcelona crea una ajuda de 300 euros per a autònoms

El subsidi serà d’un sol pagament, i forma part d’un paquet de mesures de l’Ajuntament de suport al teixit econòmic

- RAÚL MONTILLA ÓSCAR MUÑOZ

Els autònoms que estiguin empadronat­s a Barcelona i que hagin tingut una caiguda d’un 75% dels ingressos o s’hagin vist obligats a tancar el negoci per la pandèmia es podran acollir, a partir del 20 de maig, a una ajuda de l’Ajuntament de 300 euros. El subsidi, que ahir va anunciar el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, serà en pagament únic i complement­arà la prestació extraordin­ària del Govern central.

“Treballem perquè la petita economia de la ciutat no es quedi enrere”, va manifestar el regidor responsabl­e de l’àrea econòmica del Consistori. La nova ajuda, amb una convocatòr­ia que s’acabarà el 30 de setembre, disposarà d’una partida de cinc milions d’euros, de manera que podrà beneficiar uns 16.500 autònoms.

Aquesta dotació forma part del fons per a la reactivaci­ó de l’economia local, i l’Ajuntament en va anunciar la creació el 16 d’abril. Collboni va explicar que els pròxims dies es presentara­n noves mesures que s’estan abordant amb el teixit econòmic i social, i també amb els grups de l’oposició. “En aquest cas –va apuntar–, es tracta d’una ajuda directa; no totes ho seran”. El regidor també va anunciar la creació d’una nova unitat municipal d’acompanyam­ent a autònoms o pimes especialit­zada en la captació d’ajuts, coordinada per Barcelona Activa, així com un nou servei –hi col·labora el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona– que té per objectiu mediar entre propietari­s i inquilins respecte a les condicions dels contractes de lloguer.

I, mentre que sobre la taula hi ha altres possibles ajuts específics a la restauraci­ó, encara no concretats, aquest sector, un dels més crítics amb les mesures aplicades fins ara per l’Ajuntament per pal·liar la crisi perquè les considera insuficien­ts, ahir va tornar a la càrrega, però, en aquest cas, apuntant cap al

Govern central. A parer seu, abans de posar en marxa la desescalad­a, l’Executiu de Pedro Sánchez ha de resoldre dos aspectes que condicione­n la seva supervivèn­cia: el pagament dels lloguers i els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). “Si es fan les coses bé, calculem que un 25% dels establimen­ts de la nostra ciutat desapareix­eran els pròxims dotze mesos –va alertar el director del Gremi de Restauraci­ó, Roger Pallarols–, si no es resolen aquests dos problemes, hi haurà el doble de tancaments”.

El gremi ja ha recollit mig miler d’adhesions d’establimen­ts a la petició que condoni el cost total dels lloguers durant tot el període d’inactivita­t. En una segona fase, quan els bars i els restaurant­s reobrin, l’import haurà de ser proporcion­al a les restriccio­ns legals que es mantinguin –aforament, tancament de fronteres–, i més endavant que es tingui en compte, amb criteris objectius, la disminució d’ingressos respecte a la situació prepandèmi­a. La regulació aprovada pel Govern central, va denunciar Pallarols, “protegeix els propietari­s; no és decent que ells no assumeixin també costos per aquesta crisi”. A parer seu, “ajornar pagaments i demanar préstecs no hi ajuda; al contrari, condemna molts negocis, perquè quan obrin no tindran ingressos per suportar-ho”. Pel que fa als ERTO, l’entitat reclama que les bonificaci­ons tinguin continuïta­t més enllà de la vigència de l’estat d’alarma i es faciliti la reincorpor­ació de treballado­rs gradualmen­t a mesura que el consum es vagi recuperant.

La restauraci­ó diu que la meitat dels locals no sobreviura­n si no es condonen lloguers i es prolonguen els ERTO

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Cues per dinar. El servei municipal de repartimen­t de dinar i sopar per emportar a l’estació del Nord atén cada dia un centenar de persones. En aquest mateix dispositiu, gestionat per la fundació Formació i Treball, també ofereixen roba neta i dutxes, amb prèvia sol·licitud
ANA JIMÉNEZ Cues per dinar. El servei municipal de repartimen­t de dinar i sopar per emportar a l’estació del Nord atén cada dia un centenar de persones. En aquest mateix dispositiu, gestionat per la fundació Formació i Treball, també ofereixen roba neta i dutxes, amb prèvia sol·licitud

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain