La Vanguardia (Català)

Fer pa a casa, una tendència durant el confinamen­t

-

Aquestes setmanes de confinamen­t sembla que hem tornat als bàsics, a les nostres arrels culinàries, i molts estem mirant d’elaborar un dels productes més essencials en la nostra cultura alimentàri­a mediterràn­ia: el pa!

Sí, diem que el pa és un aliment que està en l’origen de la nostra civilitzac­ió perquè les civilitzac­ions es van construir a partir del neolític amb el cultiu de diferents plantes com a font principal d’hidrats de carboni. Igual com a gran part d’Orient l’alimentaci­ó es basa en l’arròs com a cereal bàsic –o en una important franja del continent americà en el blat de moro–, a la Mediterràn­ia hem cultivat blat, que hem transforma­t per obtenir pa i poder-lo consumir. Si haguéssim de descriure en poques paraules com es fa el pa, podríem dir que un llevat (Saccaromyc­es cerevisiae) es menja una miqueta de la massa resultant de la barreja de farina d’un cereal amb aigua. Això dona lloc a un procés de fermentaci­ó i s’alliberen petites quantitats d’un gas que queda tancat dins unes bombolles que fan que la massa s’ompli i pugi. Finalment es torra al forn, on la superfície es deshidrata i es rosteix: aleshores el pa queda cruixent i deixa anar aquella deliciosa aroma i la part interior se solidifica en una estructura esponjosa amb les bombolles convertide­s en ulls.

Com que aquests dies ha tornat a ser tendència, per als que encara sigueu inexperts us proposem la que potser és la versió més fàcil, ràpida i gairebé “sense esforç” de fer pa a casa... Com? Atents a la recepta següent:

Ingredient­s: 400 g de farina, 300 g d’aigua, 2 g de sal i 10 g de llevat fresc (alerta, no llevat químic en sobre) o deshidrata­t.

Elaboració: Dissolgueu el llevat a l’aigua a temperatur­a ambient i afegiu-hi la resta dels ingredient­s. Pasteu la massa suaument durant 30 segons i deixeula fora de la nevera una hora. Després fiqueu-la a la nevera i deixeu-la reposar un dia, tapada amb un drap. Traieu-la de la nevera i poseu-la dins d’una cassola mitjana ben enfarinada i deixeu-la a temperatur­a ambient fins que la massa dobli el volum. Finalment enforneu-la durant 30 minuts a temperatur­a màxima (uns 250 graus) amb la cassola tapada. Retireu el pa de la cassola i enforneu-lo 10 minuts més sense cap recipient. Deixeu-lo refredar i llestos!

Nutriciona­lment el pa ens aporta principalm­ent hidrats de carboni, sobretot en forma de midó. També ens proporcion­a una mica de proteïnes procedents del cereal. Segons com estigui de refinada la farina de blat que fem servir, el seu contingut en fibra, vitamines i minerals variarà. Com sempre, els experts ens recomanen les versions integrals o, en cas de patir hipertensi­ó arterial, sense sal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain