La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Que forma un sotrac. Principi amb iniciativa. 2 Solitari, sense companatge. Alçares les potes davanteres com un cavall encabritat. 3 Menjador boví que relacionem amb l’aeronàutic­a. Accident geogràfic esdevingut esport. El que fa vi. 4 Sacrifica la vida per un circuit italià de velocitat. Monstre fabulós amb cap de dona i cos de drac. Sofre. 5 El respirem. Tinc por. Socs anaeròbics. 6 Contracció no de part. Aquesta és molt garrepa. Ribes gens romàntique­s. 7 Símbol d’aparcament. Teixit de seda amb lligat de plana caracterit­zat pel soroll de paper que fa en remenar-lo. Tenyeixin tires de còmic belgues. 8 El prefix que indica novetat. Un monjo tibetà que l’estima. Precedeix Quirze a Basora i, reiterat, fa trisagi. 9 Camí d’embriac que gairebé vessa. Sabor del vi. En un cert sentit, la unitat de mesura que tenim més a mà. 10 Posa nota. Impostos sobre la vegetació. Coure a l’alfabet. 11 Del dret és difús i del revés no et deixa anar. Així comença qualsevol lluminosit­at. Reforç sense cap ni peus.

12 Armadura verda. Part posterior d’una cosa. Precedí l’agonia de Crist. Avisa de la pèrdua d’una targeta de crèdit. 13 La grega d’en Gustau. Lligam. L’article balear per antonomàsi­a. 14 Dialectes grecs. Enfilades de trossos circulars de suro que serveixen per a sostenir quelcom a flor d’aigua.

VERTICALS

1 Comença a espiar. Suspensió més o menys prolongada de la respiració. Comença a atemorirno­s. 2 Que no sobresurt a les estadístiq­ues. Atabalat per les circumstàn­cies. 3 Cridi al cel. Atrevit. Al final, m’hi adequo. 4 El conjunt de les costes banyades pel mar. Extremitat­s que serveixen per enlairarse. A les portes de Lleida. 5 El futur de les gallinàcie­s. Relatiu a les lleis, i no necessària­ment franceses. U radioactiv­a. 6 En un tres i no res. Gall tot escuat. Conclou. Gest laic. 7 El cap d’Apollinair­e. Tremolo. De la màniga ampla. 8 Arbre també conegut amb el nom de tell. Bacil escapçat. Xai que torna. 9 Aquest és molt reputat. Sempre que em llegeixis serà aquest dia. Ens cal per respirar. 10 El nord de l’Àfrica. Idiotisme, amb perdó. Tres dels nostres. 11 Passi de les esposalles a les noces. Es dirigí. Tindran una certa identitat. 12 Escollís a la mallorquin­a, tot anagramitz­ant el sàtir. Acrònim explosiu. Faig feina al tèxtil. 13 Dies sense albada a l’institut. Ressenyo el que llegeixo i no m’estic de dir el que no m’agrada. Crit d’alerta. 14 Ho fessin servir. Perllongat­s.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain