La Vanguardia (Català)

TCM dedica 24 hores a Alfred Hitchcock en el 40è aniversari de la seva mort

-

Demà dimecres farà 40 anys de la mort d’Alfred Hitchcock, i el canal TCM li ret homenatge dedicant 24 hores d’emissió al mestre del suspens. Durant tot el dia –a partir de les 3.40 h amb La soga (1948)– TCM oferirà 14 pel·lícules que abasten quatre dècades de la seva filmografi­a, amb títols

tan coneguts com Perseguit per la mort, Estranys en un tren, Els

ocells i Rebecca. Aquesta programaci­ó especial la comentarà el cineasta Koldo Serra, que ha triat especialme­nt tres dels films més representa­tius del director: La

finestra indiscreta, Frenesí i Psicosi.

Alfred Hitchcock, nascut a Anglaterra el 1899, va treballar com a retolista en l’etapa muda del cinema i va ser guionista abans que director. “Ell agraïa venir del cinema mut perquè aquest cinema representa­va la puresa: explicar una història només amb imatges. De fet, es pot veure una pel·lícula de Hitchcock en silenci, sense so, i s’entén el noranta per cent de la trama per la manera com planifica i munta”, explica Serra.

A la Gran Bretanya va realitzar la primera part de la seva filmografi­a. El 1939 va rebre un telegrama del productor nord-americà David O. Selznick que li proposava de rodar una pel·lícula sobre l’enfonsamen­t del Titanic, però Hitchcock va acabar adaptant una novel·la: Rebecca. Així va començar la seva etapa als Estas Units.

La seva connexió amb el públic va ser tan gran que la gent no anava al cinema a veure un film protagonit­zat per Cary Grant o James Stewart, sinó una pel·lícula d’Alfred Hitchcock. Ell era l’estrella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain