La Vanguardia (Català)

Medicina pública i privada unides contra la Covid-19

- Pedro N. Barri Ragué

En aquesta difícil situació de pandèmia de la Covid-19 que vivim, no són gaires les notícies positives que contribuei­xen a alegrar els nostres dies. Tot i això, com a metge em resulta molt gratifican­t veure com davant aquesta greu amenaça la sanitat del nostre país ha unit forces per donar-hi resposta coordinant estratègie­s i unint esforços, tant des de la medicina pública com des de la privada.

Els metges sabem que pertany al segle passat la dicotomia entre la medicina d’alt nivell, que es practicava als hospitals públics, i la medicina aparentmen­t més modesta que s’oferia en l’àmbit privat. Es deia erròniamen­t que molts metges feien ciència a l’hospital públic i compensave­n la seva economia amb la seva pràctica privada.

Afortunada­ment fa molts anys que això no és així per diverses raons. El sector públic i el sector privat en l’entorn sanitari són complement­aris i es necessiten mútuament.

Actualment els profession­als que treballen en un i l’altre col·laboren entre si, comparteix­en coneixemen­ts amb fluïdesa, participen en assajos clínics i estudis conjunts, i molts d’ells desenvolup­en l’activitat en tots dos sectors. Tot i això, de vegades veiem com a la societat i en els mitjans de comunicaci­ó la imatge d’aquesta dicotomia encara persisteix.

Com a metge he desenvolup­at tota la meva carrera profession­al en una institució privada amb dimensió hospitalàr­ia i vincle docent i universita­ri, i m’enorgullei­x profundame­nt comprovar com en una situació com l’actual, de greu crisi sanitària, tots els profession­als sanitaris hem sabut unir esforços per lluitar contra la pandèmia.

La sanitat privada s’ha posat al servei de la medicina pública per oferir tota la col·laboració tant pel que fa a profession­als mèdics, infermeria i altre personal sanitari, com pel que fa a diferents agrupacion­s mèdiques, institucio­ns i grans grups hospitalar­is. M’omple de satisfacci­ó que la corporació a què pertany el nostre hospital hagi estat profundame­nt implicada en aquesta lluita i hagi atès més de 1.000 pacients ingressats per

Covid-19. I tot i que per raons d’edat no he pogut estar en primera línia, estic molt orgullós de l’actuació dels meus companys, que, com els de tots els hospitals, han donat el millor de si mateixos.

Encara que de vegades no ho sembli, el nostre és un país de col·laboració i de pacte, i en aquest cas això s’ha posat clarament de manifest. Juntament amb els profession­als de la salut, la indústria farmacèuti­ca, els centres d’investigac­ió públics i privats, i les companyies assegurado­res de salut han treballat plegats per fer front a la greu situació oferint per igual la millor atenció mèdica i humana als pacients.

Estic plenament convençut que el vell debat entre medicina pública i privada té, sigui quin sigui el finançamen­t, una sola resposta: la bona medicina, i afortunada­ment la del nostre país ho és.

“En una situació com aquesta tots els profession­als han unit forces contra la pandèmia”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain