La Vanguardia (Català)

Foucault i les seves ombres (IV)

- Josep Maria Ruiz Simon

ANaixement de la biopolític­a, Foucault adopta el posat del científic social que, amb la manera prescrita per Max Weber, s’ocupa dels fets i deixa de banda els judicis de valor. Des d’aquesta perspectiv­a caracterit­za el present com una època en què la fòbia a l’Estat en general i a l’Estat de benestar en particular navega amb el vent a favor i en què la governamen­talitat neoliberal encara es planteja més com una possibilit­at consistent que com una realitat ja efectiva. La paraula crisi apareix repetidame­nt en aquesta caracterit­zació de l’actualitat de finals dels anys setanta. I també en la descripció d’un passat concret, el dels anys trenta. Tant en un cas com en el altre es parla de crisis del capitalism­e que desemboque­n en crisis del liberalism­e o de la democràcia liberal, de crisis econòmique­s que generen reaccions i reajustame­nts en el que Foucault denomina els “dispositiu­s de governamen­talitat”, és a dir, en definitiva, en les maneres de conduir les conductes dels governats. El propòsit de les lliçons de Naixement de la

biopolític­a és examinar la interpreta­ció de la situació creada arran de la crisi energètica com una crisi de la governamen­talitat del liberalism­e mitigat de l’Estat de benestar que, de bracet de les polítiques econòmique­s keynesiane­s, s’havia plantejat i consolidat durant dècades com a solució a les grans crisis del 1929 i de la Segona Guerra Mundial. I és amb aquest objectiu que Foucault inspeccion­a retrospect­ivament els discursos que incorpora i reinterpre­ta aquesta interpreta­ció, el dels economiste­s ordolibera­ls alemanys i el dels neoliberal­s americans, que feia dècades que predicaven al desert que l’Estat de benestar era l’enemic a batre i volent fer veure en la seva governamen­talitat les orelles del llop d’un totalitari­sme o d’un socialisme d’Estat que, a més de ser ineficient, amenaçava despòticam­ent les llibertats dels individus.

Poc després que Foucault donés aquestes lliçons, Milton Friedman, el més influent dels economiste­s neoliberal­s, teoritzava, al pròleg d’una reedició de Capitalism­e i llibertat, sobre la cèlebre doctrina del xoc, que ensenya que no hi ha res millor per imposar idees alternativ­es que la percepció d’una crisi estructura­l real o falsa que permeti presentar com políticame­nt inevitable el que quan aquestes idees s’havien posat en circulació es tenia per políticame­nt impossible. I un altre economista, el gens neoliberal Albert O. Hirschman, contraposa­va en un article dues maneres d’interpreta­r les dificultat­s de l’Estat de benestar: o bé com un trastorn de desenvolup­ament superable amb teràpies moderades, o bé com una crisi estructura­l que requeria una cirurgia radical. Hirschman denominava “fal·làcia estructura­lista (o fonamental­ista)” la manera tramposa d’argumentar que pretén interessad­ament fer passar les dificultat­s per problemes estructura­ls que requereixe­n canvis dràstics, i ja apuntava que fins i tot l’esquerra estava caient en aquesta trampa. Si alguna cosa ensenya la història recent és que, errònies o no, les interpreta­cions governen els que governen.

La història recent ensenya que, errònies o no, les interpreta­cions governen els que governen

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain