La Vanguardia (Català)

Cultura postcorona­virus

Reivindica­r les necessitat­s de la cultura no és un afer sectorial, sinó una qüestió vital per a la societat

- Joan Rigol J. RIGOL, expresiden­t del Parlament

Confinats a casa fem servir el telèfon i altres mitjans per mantenir viu els contactes entre persones. He pogut comprovar que amb els qui hem compartit opinions sobre previsible­s canvis que es poden generar a la societat a causa del coronaviru­s hi ha dues línies fonamental­s: els escèptics, que afirmen que a la llarga res canviarà aquesta societat consumista-neoliberal-egocèntric­a, i els que intueixen canvis estructura­ls fruit de l’experiènci­a col·lectiva de la pandèmia global.

El confinamen­t a casa comporta la volatilita­t dels actes massius. Per això em sembla que ens porta a assumir que els actes culturals futurs hauran de renovar els continguts en la vinculació de l’experiènci­a cultural personal.

L’eix de la cultura es fonamenta en el creixement cultural de la persona. Créixer en aptituds i també en actituds. La cultura sorgeix de la intervenci­ó d’ambdues. Educar és sobretot cultura. El sistema educatiu del país ho ha de tenir ben present. Ha de fomentar la creativita­t i centralita­t social dels nostres creadors culturals (músics, pintors, poetes, etcètera). Alhora el conjunt de la població hem d’exercir la nostra capacitat contemplat­iva-receptiva, més enllà de la utilitat immediata.

Hem de saber disfrutar contemplan­t una pintura, escoltant música, llegint un llibre o veient un paisatge. I això és fruit de la necessitat del nostre esperit. Creativita­t, contemplac­ió però també sentit crític respecte al nostre entorn i el conjunt de la societat. No hem de perdre mai la nostra consciènci­a personal davant la seducció de la massificac­ió.

Veig l’activitat cultural en relació directa amb els valors personalit­zats de la cultura. I per això la política cultural s’ha d’integrar plenament en els primers passos de l’educació i després al llarg de tota la vida. La política cultural, atenta a tota la creativita­t universal, ha de saber promociona­r i projectar al conjunt de la societat els nostres propis creatius. Ha de posar les infraestru­ctures i les activitats culturals al servei de tota la ciutadania.

La cultura necessita concretars­e en “producte-empresa-mercat”, però és molt més que això. Un pacte cultural avui ha d’abastar l’administra­ció de Cultura, d’Educació, d’àmbits municipals, de mitjans de comunicaci­ó, d’infraestru­ctures culturals, del món intel·lectual, d’empreses culturals, de gestors culturals. El sotrac del coronaviru­s ho hauria de permetre.

La política cultural no és la simple suma de corporativ­ismes. Ha de ser una política integral, transversa­l i de foment del pluralisme. Una política de primera prioritat per al país. El nivell cultura indica la qualitat dels valors de ciutadania d’un país. Reivindica­r les necessitat­s de la cultura no és un afer sectorial, sinó una qüestió vital per a la societat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain