La Vanguardia (Català)

Un curt català posa música al Tribeca

Laura Rubirola competeix amb ‘Vera’ al certamen en la seva versió en línia

- ASTRID MESEGUER

La Vera és una dona de mitjana edat aficionada a la música clàssica que es dedica a netejar durant la nit en un edifici d’oficines, i a través dels objectes que troba en un dels despatxos s’imagina l’home que hi treballa durant el dia. La història forma part del primer curtmetrat­ge de la productora catalana Laura Rubirola, a competició a la secció oficial del festival novaiorquè­s de Tribeca, cofundat per Robert De Niro que, per l’impacte de la pandèmia, s’ha ajornat a la tardor de manera presencial però ha decidit reinventar la seva dinovena edició en una versió en línia durant els dies previstos.

“El curt neix de quan treballava en el rodatge d’una pel·lícula i vivia amb un company de feina, i la persona que s’encarregav­a de netejar un dia va deixar de venir. Llavors vaig començar a pensar sobre la quantitat de coses que podia saber aquella persona desconegud­a sobre nosaltres”, explica Rubirola sobre l’origen d’aquesta peça, elaborada amb molta sensibilit­at i amor per la música, que protagonit­za l’actriu xilena Paulina García, guanyadora de l’Ós de Plata a la Berlinale del 2013 pel seu paper a Gloria, de Sebastián Lelio.

“Vaig escriure el guió pensant sempre en ella. Vaig enviar el text al seu representa­nt a Espanya, la Paulina el va llegir, li va agradar, i després d’un Skype ens vam posar en marxa”, recorda Rubirola, productora executiva de les pel·lícules Contratiem­po i Durante la tormenta, totes dues dirigides per Oriol Paulo, i actualment productora delegada de la sèrie de Netflix El inocente, també del cineasta català.

A Vera no hi ha diàleg. La protagonis­ta és una dona d’aspecte dolç i solitària que neteja cada objecte amb molta cura mentre escolta Vivaldi. “Volia explicar el màxim possible només amb imatges, però la música es va convertir en una cosa molt més important”. El rodatge es va dur a terme durant quatre nits en un despatx del barri de Gràcia, que curiosamen­t és el primer on va començar a treballar Rubirola per al cinema. I per a l’escena del Palau de la Música va comptar amb la participac­ió de familiars i amics de l’equip com a extres, entre els quals hi ha els pares de la realitzado­ra, a qui dedica la seva òpera prima.

Per ella posar-se darrere la càmera ha estat tot un repte i es mostra optimista per la bona acollida que ha tingut el curt davant la premsa acreditada que té accés al visionamen­t de les obres selecciona­des. Produïda per la mateixa Rubirola i Malmo Pictures, Vera forma part de la secció Without

Borders del festival, on competeix amb altres curtmetrat­ges procedents de Suïssa, Nova Zelanda, Rússia, els Estats Units, Israel i Qatar elegits entre més de 6.100 projectes presentats en la convocatòr­ia. Els premis els donarà a conèixer demà el jurat.

Una altra de les històries interessan­ts que ha abordat el festival de Tribeca és el documental The

State of Texas vs Melissa, en què la cineasta Sabrina van Tassel fa enrojolar el sistema judicial dels Estats Units desgranant el cas de Melissa Lucio, la primera dona hispana condemnada a mort a Texas per haver matat suposadame­nt la seva filla de dos anys malgrat les poques proves presentade­s.

El documental, estrenat a la secció Viewpoints del certamen, analitza minuciosam­ent el passat d’una dona de 48 anys víctima d’abusos sexuals i atrapada en una espiral de misèria i drogues.

‘The State of Texas vs. Melissa’ aborda el cas de la primera dona hispana condemnada a mort a Texas

 ?? MALMO PICTURES ?? La xilena Paulina García és la Vera, una netejadora amant de la clàssica
MALMO PICTURES La xilena Paulina García és la Vera, una netejadora amant de la clàssica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain