La Vanguardia (Català)

Com el 1939

La Volta, degana de la ruta al nostre país, ajorna el centenari al 2021

- SERGIO HEREDIA

El llenguatge bèl·lic es perpetua a les xarxes i als canals televisius públics. Ens parlen de baixes, trinxeres, primeres línies, fins i tot d’un pla Marshall.

En l’àmbit esportiu, cauen els esdevenime­nts. Ho fan en cascada, en un procés inquietant, i ningú no n’intueix el final. És primavera del 2020 i ja sabem que enguany no hi haurà Roland Garros, ni Eurocopa de futbol, ni Giro d’Itàlia, ni Tour de França, ni Wimbledon ni Jocs Olímpics.

Des de fa algunes setmanes també sabíem que aquest any tampoc no hi hauria Volta a Catalunya. Que no n’hi hauria, almenys, en les dates habituals. De fet, s’hauria d’haver disputat entre el 23 i el 29 de març. El que s’ignorava, en tot cas, era la seva destinació: estàvem davant d’un ajornament, o davant d’una cancel·lació definitiva?

Feia temps que la cursa, la degana de les proves ciclistes en ruta al nostre país, buscava una reubicació.

L’exercici era complex: de la mateixa manera que Roland Garros es pretén recol·locar entre setembre i octubre –una decisió unilateral que el circuit ATP no sembla disposat a acceptar–, també el calendari ciclista està remogut. Dues de les tres grans curses en ruta han hagut de buscar noves dates: el Giro i el Tour.

I aquest revoltim, amb tots els ciclistes encara pedalant a la tardor –encadenant Tour, Mundials, Giro i Vuelta, sempre que la Covid-19 no ho acabi desconfigu­rant tot una altra vegada–, ha acabat segant el projecte de la Volta a Catalunya.

La qüestió és molt dolorosa per a l’organitzac­ió de la Volta.

Entre altres motius, perquè el que ara arribava era l’episodi número 100 de la sèrie. La cancel·lació ressitua el centenari de la Volta el març del 2021. En concret, la primera setmana del mes, molt a prop de les seves dates habituals.

L’equip que dirigeix Rubèn Peris va comunicar la notícia ahir. “La prioritat absoluta ara és la lluita contra la Covid19 i evitar-ne la propagació. El calendari ciclista que ha fet oficial l’UCI ha quedat reduït a pràcticame­nt tres mesos“, va dir el director general, per justificar la decisió de posposar la prova.

Els ciclistes no podran lluitar per la

Volta la tardor vinent.

El llenguatge bèl·lic, també tan propi de l’esport, és inevitable en aquest cas. Cal retrocedir fins al 1939, l’any del desenllaç

MASSA COMPETÈNCI­A Si s’hagués disputat a la tardor, la Volta hauria hagut de compartir espai amb el Tour, el Giro i la Vuelta

de la Guerra Civil, per recuperar la data de l’última cancel·lació de la Volta a Catalunya.

Tots aquests passatges els recordava Xavier G. Luque en aquest mateix diari, en una informació del 2018:

“Acabada la guerra, un dels primers esdevenime­nts esportius que es recuperen és la Volta. L’històric Masdeu és l’encarregat de posar en marxa una nova edició, que es disputa entre el 17 i el 24 de setembre del 1939, amb un cartell oficial on ha desaparegu­t la Generalita­t, substituïd­a per una triple proclama: ‘Franco, Franco, Franco’”, va escriure G. Luque fa dos anys.

En el cas actual, els organitzad­ors es defensen amb la recerca de l’excel·lència. No es pot garantir la millor participac­ió en un calendari tan comprimit, i amb les tres grans i els Mundials encerclant la Volta. “Volem les màximes garanties i comptar amb les millors figures possibles” a la cursa, va dir Rubèn Peris.

Entre els deu primers classifica­ts del 2019 hi apareixien Miguel Ángel López (1r), Adam Yates (2n), Egan Bernal (3r), Nairo Quintana (4t), Enric Mas (9è) o Alejandro Valverde (10è). També van córrer Richard Carapaz (26è) i Chris Froome (94è).

No era aquesta una cursa amb garanties d’espectacle?

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La Volta a Catalunya durant l’última etapa del 2019
ÀLEX GARCIA La Volta a Catalunya durant l’última etapa del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain