La Vanguardia (Català)

L’ajuda per comprar un cotxe elèctric pot arribar a 5.500 euros

- CONCHI LAFRAYA

El Govern espanyol vol accelerar la venda de cotxes elèctrics. Per això, la segona edició del Programa d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (Moves II) recollirà fins a 5.500 euros d’ajuda a la compra d’un vehicle d’energies alternativ­es si es desballest­a un vehicle antic. Si el propietari opta per no desballest­ar, la subvenció s’acostarà als 4.000 euros. La novetat d’aquesta segona edició és que no serà obligatori que acabi al desballest­ament l’actual vehicle, com fins ara, sinó que el propietari té l’opció de vendre’l al mercat de segona mà. Es preveu que la segona edició entri en funcioname­nt al juny, però fonts del Ministeri de Transició Ecològica apunten que “dependrà de la situació”.

Així ho van anunciar ahir la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, i el director general de l’Institut per a la Diversific­ació i Estalvi de l’Energia (IDAE), Joan Groizard, en la conferènci­a “La mobilitat elèctrica davant el nou escenari mundial” organitzad­a per l’Associació Empresaria­l per al Desenvolup­ament i Impuls de la Mobilitat Elèctrica (Aedive).

El pressupost per a aquest programa s’elevarà a 65 milions, davant els 45 milions de l’edició anterior, cosa que representa un 44,4% més.

Com és habitual, aquests ajuts es gestionara­n a través de les comunitats autònomes en col·laboració amb l’IDAE. I gràcies a les aportacion­s de les autonomies s’inclouran algunes modificaci­ons. Els fons destinats a cada comunitat autònoma es poden utilitzar per a adquisició de vehicles, infraestru­ctura de recàrrega, sistema de bicicleta elèctrica compartida i mesures contingude­s en plans de transport a la feina.

En aquest context, ara cada comunitat autònoma decidirà quant dedica a cada partida, però podrà elevar del 50% actual fins al 70% el que destina a la compra de cotxes no contaminan­ts. A més, podrà donar un avançament al beneficiar­i que el sol·liciti si té la resolució positiva perquè faci la compra. Fins i tot, les autonomies podran reservar una part del pressupost a

les seves pròpies actuacions, com l’adquisició de vehicles per a la seva flota.

D’altra banda, i per facilitar les opcions dels beneficiar­is que vulguin acollir-se als ajuts, es facilitarà la gestió de les adquisicio­ns per rènting, segment que fins ara no estava previst.

En aquest context de la mobilitat elèctrica, l’Executiu promou més actuacions. D’una banda, el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana treballa en l’actualitza­ció del codi tècnic de l’edificació per incorporar punts de recàrrega als aparcament­s. D’altra banda, la llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica preveu un desplegame­nt significat­iu de punts de càrrega a les gasolinere­s.

El cert és que la venda del cotxe elèctric no acaba d’arrencar a Espanya. Entre els motius que dificulten una comerciali­tzació massiva destaquen diversos factors com l’alt preu d’aquests vehicles, el problema de l’autonomia, la falta de llocs per recarregar-los a la carretera i a determinad­es ciutats, així com les diferents normatives locals a l’hora d’aparcar els esmentats vehicles al carrer.

Al llarg de l’any passat, es van vendre 10.051 cotxes elèctrics purs, un 0,80% del total, segons les dades de Faconauto (patronal de concession­aris). Del total, 5.783 van ser adquirits per empreses i 3.334 per particular­s. La resta, 934, van ser comprats per empreses de lloguer.

Aquest any 2020 havia arrencat una mica millor. Entre gener i març d’aquest exercici s’han matriculat un total de 3.951 vehicles elèctrics purs, del quals 2.787 van ser comprats per companyies; només 808 els van adquirir particular­s, i 356 unitats van anar a parar a les firmes de lloguer de cotxes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain