La Vanguardia (Català)

Airbus alerta que es “dessagna” i a la planta de Sevilla es tem un ERTO

-

Mentre el seu rival Boeing ha demanat ajuda desesperad­a de 60.000 milions de dòlars a l’Administra­ció dels Estats Units, l’europea Airbus tampoc no passa pels seus millors moments.

És més: en una carta que van escriure els directius el cap de setmana passat als treballado­rs, la companyia va admetre que la seva situació financera també perilla.

“L’empresa es dessagna a un ritme sense precedents, està en joc la seva supervivèn­cia”, es llegia en la missiva del màxim executiu, Guillaume Faury, en la qual s’esmentava la gravetat de la situació financera arran de la Covid-19. Va dir que la plantilla, d’uns 135.000 treballado­rs, s’hauria de preparar per a ajustos i que la recuperaci­ó podria trigar fins a tres o quatre anys.

Sobre el paper, en aquesta crisi financera Airbus ho tenia en comparació millor en comparació amb Boeing: ven més avions de passadís únic, que són els més barats i més petits i també i més immunes a la disminució de la demanda, a més de tenir tresoreria.

Però el temps de la recuperaci­ó s’està allargant i el gegant europeu del cel trontolla davant la cancel·lació o ajornament de noves comandes, amb la qual cosa la producció s’ha reduït un terç. Ahir l’empresa va anunciar mesures de suspensió temporal de l’ocupació a la seva planta de Gal·les, on treballen 3.200 persones.

I els efectes es fan notar també a Espanya. El comitè interempre­ses d’Airbus va alertar ahir de la possible aplicació d’un ERTO a la companyia, que ja havia plantejat abans de la pandèmia un procés de reestructu­ració que afectava 2.362 llocs de treball de la divisió de defensa i espai.

El president del comitè, Francisco San José, va reconèixer que la cancel·lació de comandes per l’emergència sanitària del coronaviru­s fa que en l’actualitat “hi ha fins a 2.000 persones sense càrrega de treball”, i que és la part comercial la més afectada, ja que estan parades les aerolínies. Malgrat tot, “l’ERTO no ens sembla la pitjor opció”, va dir San José, que adverteix que hi podria haver mobilitzac­ions si no aconseguei­xen “una solució satisfactò­ria en les negociacio­ns” amb l’empresa. En un comunicat conjunt, els sindicats CC.OO. i ATP-Sae reconeixen que “la situació és molt complicada” i subratllen que “s’està abordant” la possibilit­at de l’ERTO, sobretot a Airbus Operacione­s.

Des de l’empresa apunten que la seva responsabi­litat és assegurar la sostenibil­itat del negoci a llarg termini, incloent la protecció de “la capacitat i experiènci­a del conjunt de la plantilla i de la cadena de subministr­ament”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain