La Vanguardia (Català)

La compra en línia creix un 286% després de Setmana Santa

- PILAR BLÁZQUEZ

En la setmana posterior a Setmana Santa, quan la crisi de la Covid-19 estava en la seva màxima expressió, la venda en línia es va convertir en una de les millors opcions per a les famílies que buscaven minimitzar riscos. Per això, el seu increment va ser d’un 286%, segons les últimes dades publicades per la consultora Nielsen aquest dilluns.

Malgrat tot, el pes de la compra en línia en el total de canals de gran consum continua sent minoritari, d’un 2,1%; malgrat que duplica la presència que tenia fa un any, en què amb prou feines assolia l’1%. Aquest creixement proper al 300%, amb al voltant de 700.000 llars comprant a cop de clic, podria haver estat fins i tot més gran si no fos perquè la intensa demanda ha topat amb la incapacita­t de les cadenes d’alimentaci­ó de respondre a l’imprevist increment de clients a través d’aquell canal.

En el cas de la cadena líder al mercat de la gran distribuci­ó, Mercadona, durant tota la crisi sanitària ha mantingut suspès el seu servei de compra en línia excepte a Barcelona i a València, i no ha estat fins al 20 d’abril quan ha començat a oferir-lo en alguns districtes del centre de Madrid, amb un aclaparado­r èxit de demanda.

El Corte Inglés i Carrefour, que han mantingut el servei des del principi, han estat tot el període de confinamen­t amb els seus calendaris de comandes saturades i reforçant tota la seva estructura de lliurament a través d’aquest canal.

En total, entre el 13 i 19 d’abril el consum en la gran distribuci­ó es va incrementa­r un 26,9%. Encara que, segons puntualitz­en des de Nielsen, la dada està influïda per l’efecte calendari ja que la comparació anual coincideix amb la Setmana Santa de l’any passat.

En aquesta nova onada de compres prenen protagonis­me els productes destinats a neteja. Lleixius i desinfecta­nts van créixer un 93%, i un 51% els netejadors per a la llar. Manté el seu atractiu, encara que una mica més atenuat que en setmanes anteriors, la reina de les cuines, la farina, que es va disparar un altre 68%. L’informe també confirma que es manté la tendència de traslladar els moments de lleure a la llar, la qual cosa permet increments del 41% en cerveses, del 33% en vins, del 54% en fruits secs i del 27% en aperitius.

De cara a la nova normalitat post-Covid, el consum d’aliments a casa continuarà dominant

En el post-Covid, la despesa en consum descendirà un 50% i es concentrar­à en menjar a domicili

les pràctiques de les famílies, segons un estudi de la consultora McKinsey & Company. Aquest estudi augura un descens de la despesa en consum d’entre el 40% i el 50%.

A més de l’adquisició de productes en botigues d’alimentaci­ó guanyarà pes la demanda de menjar a domicili i els clients tornaran a consumir el menjar preparat dels serveis “a punt per emportar” disponible­s als supermerca­ts, que durant la crisi han perdut força.

Tot això sempre que es garanteixi­n protocols d’higiene i seguretat alimentàri­a. Una tendència que, segons McKinsey, obligarà els restaurant­s a modificar la seva estratègia de negoci si volen salvaguard­ar el seu futur.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain