La Vanguardia (Català)

Els súpers contracten personal de forma massiva des de l’estat d’alarma

- MAITE GUTIÉRREZ

Els supermerca­ts i botigues d’alimentaci­ó s’han convertit en un oasi al desert laboral que està deixant darrere seu la crisi del coronaviru­s. La contractac­ió de personal al sector s’ha disparat des de l’inici de l’estat d’alarma i l’últim mes les cadenes han incorporat tants treballado­rs com en tot l’any passat, assenyala un estudi d’Asedas, l’associació que engloba empreses de la distribuci­ó alimentàri­a com Mercadona o Dia.

Les companyies han ampliat les seves plantilles de forma extraordin­ària des de mitjans de març, contractan­t una mitjana d’entre 200 i 300 persones per cadena per fer front als ràpids canvis en el consum que s’han viscut des del començamen­t de la pandèmia –més volum de compra al súper i gran creixement del canal en línia–, així com a les noves mesures de seguretat.

A les contractac­ions directes, que s’han cobert amb les pròpies borses de treball de les cadenes, se sumen les incorporac­ions indirectes a través d’empreses auxiliars o les ETT, que en alguns casos superen els mil llocs de treball.

Només Mercadona ha contractat de manera directa 600 persones per reforçar la cadena logística des de l’inici de la pandèmia, a més de contractar 100 persones més per a la posada en marxa del seu magatzem per a la venda a través d’internet de Madrid. A més, ha potenciat la seguretat de les botigues i els processos de neteja i desinfecci­ó amb empreses externes, que suposen 2.400 persones empleades de forma indirecta. La catalana BonPreu ha augmentat també la seva plantilla en 600 persones l’últim mes.

Els llocs de treball creats als supermerca­ts són, principalm­ent, llocs de caixa, reposició, seccions de frescos en botiga,

En només un mes les cadenes han incorporat tants nous empleats com en tot un any

preparador­s de comandes en línia i carreters per a magatzems, segons Asedas. La major part de les noves contractac­ions són temporals a temps complet.

No hi ha rastre d’expedients de regulació d’ocupació temporals en la distribuci­ó alimentàri­a. Ara bé, els súpers viuen una situació paradoxal. I és que, malgrat haver augmentat exponencia­lment el volum de vendes, els beneficis no han augmentat de forma significat­iva i en molts casos han disminuït, constata Ignacio García

Magarzo, director general d’Asedas.

Mercadona va informar la setmana passada que el seu benefici de març havia caigut ni més ni menys que un 95%, situació que es repeteix en altres empreses.

Les persones compren més aliments en botiga i el volum de venda ha augmentat, però els clients adquireixe­n menys productes cars. “S’ha produït un efecte substituci­ó cap a productes bàsics, amb un marge de benefici menor”, explica García Magarzo.

S’hi afegeixen les importants inversions en seguretat –pantalles, màscares i guants per al personal, desinfecci­ons constants...– i d’adaptació de la cadena logística a les noves necessitat­s, apunta el director general d’Asedas. Els súpers venen més que mai però, almenys ara per ara, no estan guanyant gaire més que abans del coronaviru­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain