La Vanguardia (Català)

El Govern anuncia una ajuda extra de 200 euros

El pagament únic està destinat als més afectats per la Covid

- RAQUEL QUELART

La demora en el cobrament de la prestació d’atur a causa del col·lapse administra­tiu per l’allau d’ERTO i l’aturada de l’activitat que pateixen diversos sectors està afectant greument els treballado­rs més vulnerable­s, sobretot els que no disposen d’estalvis per cobrir les necessitat­s bàsiques.

És per aquesta raó que el Govern va anunciar ahir una ajuda de 20 milions d’euros que anirà destinada als empleats i autònoms més afectats per la crisi. Els beneficiar­is d’aquesta prestació rebran 200 euros en un únic pagament per sufragar el cost de subministr­aments bàsics. Podran acollir-s’hi els treballado­rs que hagin patit una disminució de com a mínim el 30% dels seus ingressos en tota la seva unitat familiar com a conseqüènc­ia d’un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), així com els empleats els contractes dels quals hagin quedat extingits a causa de la Covid-19 i els autònoms que s’hagin vist obligats a suspendre la seva activitat. En tots aquests casos, han de tenir càrregues familiars.

A més, els ingressos percebuts durant els mesos de març i abril han de ser de mitjana inferiors a 2.098,37 euros bruts mensuals i serà compatible amb la percepció de qualsevol prestació concedida per altres administra­cions, ens públics o privats. En total, la Generalita­t calcula que podrien beneficiar-se d’aquesta mesura unes 300.000 persones i 100.000 famílies.

La mesura està pensada per pal·liar la situació de necessitat material de les famílies “fins que arribi la prestació d’atur”, segons va aclarir el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. “Ens preocupa especialme­nt la situació de milers de llars on s’ha perdut la feina, encara que sigui de manera temporal, o els ingressos s’han vist reduïts de manera dràstica, i encara no s’ha cobrat la prestació d’atur o de cessament per la demora de la tramitació del SEPE”, va declarar.

La Generalita­t assegura que ha previst una fórmula de tramitació de l’ajuda “el més ràpida possible” que consistirà en la presentaci­ó d’una sol·licitud en línia a través d’“un tràmit senzill”. Una vegada revisada la sol·licitud, l’administra­ció es compromet a resoldre-la en una setmana, i en la següent s’efectuaria l’abonament dels diners. No obstant això, l’ajuda s’atorgarà fins a l’extinció de la dotació pressupost­ària destinada a aquesta finalitat.

L’anunci va agafar per sorpresa els sindicats CC.OO. i UGT, que van recriminar al Govern que no hagi consensuat amb ells aquesta mesura. El líder d’UGT, Camil Ros, va comentar que “falta molta informació” per valorar com es farà realitat la mesura quan encara es desconeix “com s’aplicarà l’ingrés mínim vital” del Govern. “Tenim desordenac­ió de propostes i no s’hauria d’anar improvisan­t”, va concloure.

CC.OO. i UGT critiquen que no s’hagi consensuat la mesura amb els sindicats

 ?? GETTY ?? El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani
GETTY El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain