La Vanguardia (Català)

Glovo retalla un 54% el pagament fix als ‘riders’ de Barcelona

- LUIS FEDERICO FLORIO

L’aplicació de repartimen­t Glovo aplica des d’ahir a Barcelona una nova estructura de pagament als repartidor­s que suposa retallar la seva base fixa un 53,6% a canvi d’apujar les variables. En el cas de la capital catalana, es passa de pagar-los 2,80 euros fixos per trajecte a 1,30 euros, però els riders tindran un augment en el pagament de variables –com el quilometra­tge o l’eficiència– per compensar, diu l’empresa, una cosa que genera dubtes entre associacio­ns i sindicats. Així, l’unicorn busca equilibrar els abonaments entre trajectes curts i llargs, fins ara menys compensats, i afirma que els repartidor­s no cobraran menys.

El model ja s’aplicava en gairebé 30 ciutats espanyoles, com Madrid –on la base ha caigut de 2,50 a 1,20 euros–, Sevilla, València o Màlaga, i la majoria dels 22 països en els quals opera. “Beneficia els repartidor­s. Guanyaran el mateix o més que abans”, defensa Sacha Michaud, cofundador de Glovo, sobre el canvi en l’estructura, accelerat pel coronaviru­s i l’obligació de fer trajectes més llargs pel tancament d’establimen­ts. En les comandes, el pagament als riders es desglossa en una base fixa –la que es retalla ara–; l’abonament per quilòmetre, “que s’ha augmentat amb aquest canvi”; i la bonificaci­ó, una part flexible per l’eficiència i el volum de treball. Michaud assegura que la bonificaci­ó garantirà que es mantingui el nivell d’ingressos, fins i tot si només es fan trajectes curts.

En ciutats en què ja s’ha implantat, un repartidor ha passat d’ingressar una mitjana de 8,24 euros l’hora a 9,56 euros a Madrid, de 7,43 a 8,56 euros a Màlaga i de 7,16 a 8,25 euros a Sevilla. Són alces de fins a un 17%, sempre segons l’empresa. Aquestes quantitats inclouen un extra temporal del 10% per treballar durant la crisi sanitària. Sense l’extra, Michaud calcula un augment de l’ingrés mitjà del 5%-7%. A Barcelona avui s’ingressen 7,80 euros l’hora, per la qual cosa es rondaran els 9 euros amb el nou sistema i la bonificaci­ó per la Covid-19. Les xifres no quadren pels representa­nts dels repartidor­s. Robert Castro, portaveu de Free Riders, creu que el pagament en variables és “una incògnita” i que “cap rider” contactat veu positiva la nova estructura. Demana de deixar córrer el temps per veure

L’empresa compensa la caiguda apujant els variables: “Guanyaran el mateix o més que abans”, diu Michaud

com van els pagaments, encara que “no hi ha raons per descartar que Glovo actuï com sempre, abaixant tarifes”. Des de Riders por Derechos ressalten que “poquíssims es veuran beneficiat­s” i que la millora en el pagament per quilometra­tge es comença a notar a partir de 6 quilòmetre­s. Segons els seus càlculs, en trajectes curts sempre es cobrarà menys –una cosa que en teoria compensarà la bonificaci­ó–. Felipe Diez, d’UGT, creu que s’hauran de fer més serveis per mantenir ingressos. “És un canvi per augmentar la productivi­tat i el rendiment”. A més, afirma que en algun moment es trauran les bonificaci­ons.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain