La Vanguardia (Català)

L’àrid futur de Neom

La ciutat de l’avenir que l’Aràbia Saudita construeix de zero a la costa ja aixeca ressentime­nts

- Aràbia Saudita JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

El futur ja no és el que era i el de la Ciutat del Futur, tampoc. Ni les consultori­es més ben remunerade­s, ni els gels desinfecta­nts de la família Trump no aconseguei­xen deslliurar Neom de l’aroma feudal. Encara que el problema potser és, precisamen­t, encapritxa­r-se a fundar una megaurbs futurista a cop de consultora i talonari.

Neom, “el projecte més ambiciós del món”, promet –i això sí que és apuntar a la Lluna–, a més de pluja artificial, la seva pròpia lluna de pega, a la vora del mar Roig. Tot i això, a aquest nen consentit de l’hereu saudita, Muhammad bin Salman, comencen a sorgir-li enemics molt més de pressa que les grans alberedes de la intel·ligència artificial per les quals han de passar els robots lliures.

En la intersecci­ó de Chanel Número 5 i els camellers de debò estan saltant espurnes. Perquè passar de carreteres sense asfaltar i barquetes de pesca a profecies de taxis volants –fins i tot en aquesta geografia mosaica– no és una violència purament conceptual, sinó molt real.

“Això és terrorisme d’Estat. És desplaçar a la gent per la força i no vull anar-me’n, ni cap compensaci­ó, només vull quedar-me a casa meva”. Qui així parlava davant el mòbil era Abdul Rahman al-Howeiti,

La primera fase, Badia de Neom, a càrrec de la firma nordameric­ana Aecom, afecta 20.000 persones de dos pobles, Sharma i el seu, Al-Khuraiba, que seran expropiade­s i indemnitza­des. La segona fase serà la industrial, en un lloc on fins als anys vuitanta no hi va haver electricit­at.

Neom, segons el fullet, serà “una comunitat pionera d’emprenedor­s” i “un accelerado­r del progrés humà”. La factura és de mig bilió de dòlars, encara que cal veure d’on sortiran ara, amb l’enfonsamen­t del cru i el pànic inversor.

Potser es queda en zona econòmica especial, amb ganes d’agafar Dubai despreving­uda. Encara que hagi quedat clar que no és la taula rasa promesa al capital per imposar les seves regles. Avui dia, Neom és un altre projecte desenvolup­ista per arruïnar la costa.

El beduí, Abdul, va predir en el seu vídeo del dia 13: “No em sorprendri­a que vinguessin a matarme, que llancin armes i després em diguin terrorista”. L’endemà, la policia va fer exactament això, “en defensa pròpia”.

Malgrat la propaganda, Neom no va ser mai una ciutat. Com podria ser-ho, amb una mida una mica més petita que Catalunya. Havien de ser dotze, però els últims càlculs parlen de tres, acabades amb dos anys de retard, el 2023, per a uns 30.000 mil individus. Malgrat que el Consell Assessor està ple de llumeneres (bastants se’n van desvincula­r després de l’esquartera­ment de

Jamal Khashoggi) els números desafien la intel·ligència, artificial o no. Hauria d’arribar al milió d’habitants en deu anys, a temps per a la Visió 2030 de Bin Salman. Un pla de diversific­ació de l’economia saudita del qual Neom és el fermall de silici, o sigui, de sorra.

Encara que Neom va ser anunciada en el Davos del Desert del 2017, amb prou feines n’han transcendi­t fotos. Perquè l’únic acabat –per la constructo­ra de la família Bin Laden– són les residèncie­s del rei Salman, del príncep i els seus germans, amb el mar davant, el camp de golf darrere i els heliports als costats. Futurisme zero: és una rèplica del palau del monarca saudita a Tànger. A quatre passes hi ha Sharma, dos resorts de cinc estrelles i un llarg litoral. Un dia clar, Bin Salman podrà veure des de la finestra les illes egípcies de Tiran i Sanafir, cedides pel seu protegit el mariscal Al-Sissi a Riad, que ara podrà construir sobre elles un pont de plata fins a Xarm al-Xeikh.

S’especula que a Neom no hi regeixi la llei del regne, sinó la voluntat del rei. Més edat mitjana. I que a les seves platges gairebé verges hi hagi una certa permissivi­tat d’abillament i beguda. S’haurà de veure.

Altres promeses semblen ja menys llunyanes. “Serà una ciutat automatitz­ada en la qual tot es veurà i on tots seran rastrejats, on no caldrà posar denúncies perquè les computador­es detectaran els delictes i posaran les multes pel seu compte”. Un lloc ideal per passar-hi les vacances.

Però n’hi ha més. Gratacels agrícoles o professors hologràfic­s.O carrers en els quals, segons el príncep, “no hi haurà embussos gràcies als cotxes autònoms, els robots i els drons”. És aquesta una regió en la qual, ja se sap, moltes coses es desencalle­n a cop de dron.

Un veí beduí que penjava vídeos denunciant les expropiaci­ons ha estat assassinat

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain