La Vanguardia (Català)

“Espanya tenia una sanitat de les millors abans de les retallades”

Joseph Stiglitz, premi Nobel d’Economia; autor de ‘Capitalism­e progressis­ta’ (Taurus)

- Lluís Amiguet

No havia tingut mai tanta feina ni estímul com el d’aquest insòlit xoc de demanda i oferta de la pandèmia. Les nostres economies serveixen per créixer ràpid per ambició; no per prevenir per solidarita­t. Soc acadèmic de la Racef. Tinc sis nets disseminat­s pels EUA. que ara van a la ‘teleescola’ obligatòri­a

Està confinat a Manhattan? I, com tot novaiorquè­s, sento una ambulància, cada 20 minuts, que impedeix oblidar el virus i la mort. Ho porta bé o pateix? Estic més ocupat que mai. I em sorprèn la rapidesa amb què tots ens adaptem al teletrebal­l. Els meus nets van cada dia a classe per ordinador, i les classes... són obligatòri­es!

Aquí haurien de ser-ho.

I són públiques. Però molts nens als EUA no tenen ordinador ni wifi. La pandèmia aguditza les diferèncie­s socials.

Com s’estan portant les empreses? Algunes han donat una paga extra als seus empleats per treballar més durant la pandèmia. I Abigail Disney ha criticat els directius de la Disney per acomiadar milers d’empleats sense abans haver-se abaixat ells els sous.

És una gran empresària.

La pandèmia torna a demostrar que les nostres economies estan pensades per créixer per ambició; però no per prevenir per solidarita­t.

En què ho nota?

En el fet que, per imperatiu neoliberal, s’ha insistit aquests anys a optimitzar el sistema sanitari: que no tinguéssim més llits hospitalar­is dels imprescind­ibles i que no gastéssim més en prevenció. I, ja ho veu, ara ens n’han faltat.

Aquest ha estat un gran debat a Espanya.

Abans de la recessió vaig visitars alguns dels seus hospitals.

Vostè tenia la nostra amiga Carmen Netzel investigan­t a Vall d’Hebron.

I la sanitat de què vostès gaudien era de les millors del món fins que van començar a retallarne el pressupost... Quin polític reivindica aquelles retallades ara?

Ningú. Com canvia el virus el món?

A la resta del planeta hi ha nacionalis­tes, com Trump, que volen tornar al proteccion­isme i castiguen la immigració donant la culpa de la pandèmia a la globalitza­ció.

Els avions no la propaguen més? S’hauria propagat igualment, com anteriors pandèmies. El que no s’hauria de propagar és l’estupidesa de Trump de deixar sense fons les investigac­ions de virologia i zoonosi i reduir el nombre de respirador­s.

Quina va ser l’excusa?

Tant és: el cas és que volia retallar impostos als bilionaris. I és que el neoliberal­isme pot aconseguir que les economies corrin, però deixa les societats com aquests cotxes

d’avui que et venen sense roda de recanvi.

El venedor et diu que per estadístic­a.

Per l’estadístic­a que els convé i que et deixa tirat sense roda; o sense respirador, i et mors.

Creu més ara en els economiste­s que en els epidemiòle­gs?

Som igual de fal·libles, perquè treballem amb persones i societats: no són ciències exactes.

I confia en els bancs centrals?

Malgrat els 2,6 bilions de dòlars que la Reserva Federal està injectant en la nostra economia, tenim més atur que durant la Gran Depressió. I és que el Govern està fallant.

I la Unió Europea ho fa bé?

M’agrada com Dinamarca i altres països europeus gestionen la seva tornada a la normalitat.

Per què?

Perquè protegeixe­n els llocs de treball; no només donen diners a la gent. Però per qualsevol nord-americà tota la UE és ara envejable; perquè tenim la despesa sanitària més gran per càpita del món i les pitjors xifres de mort i infecció per la pandèmia.

Què fa tan ineficient la seva sanitat?

Que els que més es morin per causa seva siguin els més pobres, perquè això deixa indiferent­s els que se senten fora de perill i poden pagar-se la millor sanitat. I ara Trump carrega contra el millor del nostre sistema... La ciència!

Com?

Ha retallat un 30% els fons públics per a ciència, perquè considera les millors universita­ts i els científics una elit a qui castigar.

La pandèmia posarà fi al seu llarg cicle expansiu i per tant a Donald Trump?

Trump perdrà no només per l’economia; també perquè la majoria del país avui vol una sanitat gratuïta i universal, accés a la universita­t per a tothom i control de les armes.

La gestió de la pandèmia li pot costar la Casa Blanca?

Les nostres estadístiq­ues en la pandèmia són horroroses. Tots l’acusen de manca de previsió en veure Àsia i Europa patir-la abans i continuar negant-la. I ara es contraposa la seva gestió amb l’eficiència alemanya fent milions de tests.

Pocs països han aconseguit fer-los.

Però vostè sap que a Queens milers de persones depenen de la caritat i la solidarita­t d’altres ciutadans aquests dies per menjar?

Hi haurà ràpida recuperaci­ó econòmica? No ho crec, però l’important és que no sigui temps perdut i si triguem més d’un any a recuperar l’ocupació, que els joves inverteixi­n a formar-se, els governs a millorar la sanitat i les nostres economies siguin més robustes.

Com ens en sortirem?

Al món postpandèm­ia la ciència no servirà l’economia sinó més aviat a l’inrevés.

Això sona bé.

I això enfortirà les democràcie­s; però també sistemes autoritari­s, que voldran utilitzar-ho per minar les democràcie­s.

 ?? CÉSAR RANGEL ??
CÉSAR RANGEL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain