La Vanguardia (Català)

El Prat encara un 2020 en què pot perdre la meitat del passatge

L’Observator­i del Turisme preveu una recuperaci­ó lenta que al desembre arribaria a un 70%

- ÓSCAR MUÑOZ

Saber com la pandèmia de la Covid-19 afectarà en general l’activitat econòmica a mitjà i llarg termini; en particular, la mobilitat, que és un dels indicadors principals, i, en concret, el trànsit aeri no és senzill. Estem en plena crisi sanitària, i molts dels factors que en determinar­an l’evolució no semblen, ara per ara, gens clars. Tot i això, els experts intenten aproximar-s’hi dibuixant possibles escenaris. Un és el que apunta un informe de l’Observator­i del Turisme –integrat per l’Ajuntament, la Diputació, la Cambra de Comerç i Turisme de Barcelona–, que estima que en el conjunt del 2020 el Prat podria perdre gairebé la meitat del passatge registrat el 2019, el seu any rècord amb un total de 52,6 milions de viatgers entre arribades i sortides. La retallada per a aquest exercici podria ser, segons l’estudi, d’un 46%.

El document Aerovisió BCN, datat el 14 d’abril, ha estat elaborat per la consultora GPA a partir de diversos indicadors de passatge real del Prat, bàsicament el nivell de reserves i l’oferta de seients en els vols. Per fer la projecció del 2020 ha extrapolat la previsió de demanda de l’any partint de les dades de l’Associació Internacio­nal de Transport Aeri (IATA) en data 31 de març. Els resultats confirmen les enormes dificultat­s que tindrà aquest tipus de transport per enlairar-se i agafar volada.

El volum més baix de viatgers a l’aeroport de Barcelona serà, segons l’estudi, el d’aquest abril, amb una xifra d’arribades (exceptuant passatgers en trànsit) un 90% inferior a la del mateix mes de l’any passat (212.000 en comptes de 2,1 milions). Coincideix amb el tancament de fronteres en molts països, cosa que comporta la cancel·lació de vols internacio­nals, i amb més restriccio­ns d’activitat, per tant, també de la mobilitat interna.

La recuperaci­ó arrencaria a ritme lent però constant, fins a situarse al desembre un 30% per sota del nivell d’un any enrere. Així, l’últim mes de l’any s’assoliria la cota del 70% respecte al llindar del 2019 (prop d’1,2 milions d’arribades davant els 1,7 milions de dotze mesos abans). Abans, a l’estiu, el panorama no és gens encoratjad­or, encara amb un 70% menys d’arribades a l’agost (706.000 en lloc dels 2,3 milions del mateix mes de l’any passat), cosa que augura una temporada estival insòlita.

El detall de les reserves de vols de fora d’Espanya cap a Barcelona que hi havia al febrer –abans de l’explosió global de la crisi sanitària– ja indicava fortes caigudes per a l’estiu respecte a un any abans, exactament d’un 33%, assenyala l’estudi.

ÀSIA VA DISPARAR L’ALARMA La zona pròxima a l’origen de la pandèmia va anticipar les caigudes de reserves i de seients

AIXECAMENT DE BARRERES A mesura que s’acabin les restriccio­ns, el transport aeri es posarà en marxa

Per països, les d’Alemanya van caure un 50%; les de França, un 38%; les d’Itàlia, un 37%; les dels Països Baixos, un 42%; les del Regne Unit, un 43%; les dels Estats Units, un 19%; les del Japó, un 43%, i les de la Xina, un 63%. Els emissors asiàtics, per proximitat amb l’origen de la pandèmia, van ser els primers a reduir viatges. També l’oferta de seients per a l’abril des de la capital catalana es va reduir. Un 84,8% cap a Europa, un 89,6% cap a Amèrica del Nord i un 89% cap a l’Àsia i el Pacífic.

El que ja és un fet és que la crisi del coronaviru­s ha truncat la tendència a l’alça del passatge al Prat. Segons dades d’Aena, al gener va créixer un 3,7% respecte al mateix mes del 2019, i al febrer, un 0,4%, cosa que indica que ja es percebia una frenada. Al març hi va haver una caiguda d’un 64,3%, més gran fins i tot que el 50% apuntat a l’informe de l’Observator­i del Turisme per a les arribades.

La reactivaci­ó del trànsit aeri es veurà impulsada, apunta el document, per l’aixecament d’algunes barreres legals que flexibilit­zarien la mobilitat a partir del juliol i el retorn de la confiança d’una part del consumidor més pròxim geogràfica­ment, cosa que suposaria una re

cuperació més ràpida del trànsit domèstic. Aquest seria el començamen­t d’un llarg despertar, el que protagonit­zaria el viatger més pròxim. Però, en el cas de Barcelona, seria un reinici modest en comparació amb la situació normal a causa del fort pes que tenen les rutes internacio­nals. L’any passat els viatgers d’aquest tipus van ser 38,6 milions, un 73,4% del total que van passar per les terminals del Prat.

El segon nivell que es recuperarà serà l’europeu, en funció de la desaparici­ó de les restriccio­ns de fronteres que continuen vigents. En aquest espai hi ha alguns dels principals mercats emissors cap a Barcelona (Regne Unit, França, Itàlia o Alemanya). I, en un tercer moment, s’espera el viatger interconti­nental, que serà el que tardarà més a reactivar-se. A curt i mitjà termini, l’estudi estima una nul·la o escassa connectivi­tat de llarga distància, amb unes rutes que han crescut de manera espectacul­ar els últims anys al Prat. El 2019 els viatges entre continents van aportar 6,2 milions d’usuaris, un 14,5% més que el 2018.

La visió d’aquest informe de l’Observator­i del Turisme està en línia amb el que tenen els responsabl­es turístics de les diferents administra­cions i, en concret, els de Barcelona, que auguren un despertar progressiu del turisme proper aquest 2020, amb fort pes del transport privat, el cotxe, perquè és el que es percep com el més segur davant el contagi, i deixen per a l’any que ve l’internacio­nal a través d’altres mitjans, com l’avió, el tren o el vaixell. Partint d’aquestes premisses, s’estan preparant campanyes de promoció que, en el cas de la capital catalana, arrencaran per l’enfortimen­t del comerç com a reclam per al resident i el visitant d’un radi curt (vegeu La Vanguardia del 22 d’abril).

ENLAIRAMEN­T PER ZONES Els vols nacionals, i després els europeus, seran els primers que es reactivara­n

L’estudi Aerovisió BCN dona algunes pistes sobre el nou paradigma de viatge amb avió després d’aquesta crisi en què la relació consumidor­s - operadors aeris - governs canviarà. S’espera que els primers s’adaptin ràpidament a la nova situació amb una sensibilit­at més gran al risc sanitari i al medi ambient. Els governs, continua l’informe, executaran normes de viatge postcrisi que podrien actuar com a barreres al lleure, tot i que recorda que l’evolució dependrà sobretot de la liberalitz­ació dels viatges entre països. En aquest sentit, serà prioritari recuperar almenys l’estàndard dels països de l’espai Schengen amb més facilitats de moviment. En qualsevol cas, assenyala el document, hi haurà menys oferta perquè hi haurà menys operadors aeris. Moltes companyies no es recuperara­n de la desfeta econòmica causada per l’aturada obligada per la pandèmia i, en conseqüènc­ia, es reduirà la competènci­a i segurament s’oferiran menys destinacio­ns. Així doncs, és possible que els preus pugin.

CANVIS EN L’AVIACIÓ Es preveuen controls nous abans de volar, menys aerolínies, tarifes més cares...

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Aeroport desèrtic. L’accés al control de seguretat de la T1, ahir al matí, amb un aspecte impensable fa ben poc
MANÉ ESPINOSA Aeroport desèrtic. L’accés al control de seguretat de la T1, ahir al matí, amb un aspecte impensable fa ben poc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain