La Vanguardia (Català)

El pacte per Barcelona neix amb vigència fins al 2021

Els partits polítics i el teixit econòmic i social es reuniran cada mes, i la setmana que ve es constituir­an els grups de treball

- RAÚL MONTILLA

“Donar una resposta àmplia i consensuad­a a la situació crítica excepciona­l provocada per la pandèmia”. Ni més, ni menys. Aquest és l’objectiu amb què va néixer ahir a la tarda, de manera telemàtica, el pacte per Barcelona. Ara prendrà la forma d’una taula que fins al desembre del 2021 es convertirà en punt de trobada del govern municipal, però també de tots els partits polítics que tenen representa­ció a l’Ajuntament, amb patronals, sindicats, universita­ts, escoles de negocis, gremis, comerciant­s, tercer sector, cos consular, col·legis profession­als, federacion­s esportives, editors... Mig centenar d’entitats i organitzac­ions de la ciutat que al costat del poder polític pensaran com ha de ser la Barcelona post-Covid19, però també aplicaran mesures concretes i les avaluaran. El naixement del pacte, de la taula i la seva manera de funcionar passaran avui pel ple municipal.

“La màxima cooperació ha estat unànime, s’ha posat Barcelona al davant de qualsevol interès particular”, va resumir l’alcaldessa Ada Colau al final d’una reunió que va durar prop de tres hores i que no va estar exempta de dificultat­s telemàtiqu­es (“apagueu les càmeres, tanqueu micros”), però que es va acabar amb un calendari a sobre de la taula i també amb el compromís de crear quatre grups de treball sectorial menys freqüentat­s i, per tant, més “operatius”, en paraules de la mateixa alcaldessa.

En aquest sentit, cada mes hi haurà una reunió ordinària dels integrants del pacte (els polítics i el mig centenar de representa­nts del teixit variat i divers de la ciutat), però la setmana que ve ja començaran la feina els quatre grups sectorials, que versaran sobre l’àmbit econòmic; el model urbà; el model social, i el model cultural, internacio­nal i esportiu. “Cap d’ells no treballarà de manera independen­t de l’altre”, va apuntar el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni.

Des d’aquests grups serà des d’on s’elevin propostes a la taula del pacte. Cadascun estarà integrat per actors i agents relacionat­s amb la matèria concreta del grup, i també hi participar­an les respective­s tinences d’alcaldia de l’Ajuntament. “Paral·lelament, ja ho estem fent des d’aquesta setmana, el govern i els grups de l’oposició treballare­m en un nou escenari pressupost­ari i fiscal”, va afegir Jaume Collboni.

Però la reunió va finalitzar amb més deures: el compromís d’elaborar un manifest inicial sobre el pacte i, de manera més funcional, un decàleg que sintetitzi els grans elements d’acord estratègic amb diverses mesures “concretes i tangibles” per al període 2020-2021. “Amb línies clares que permetin donar impuls a la recuperaci­ó de la ciutat, amb grans i nous acords”, diu el document fundaciona­l intern.

La idea és que el manifest, però també el decàleg, pugui ser

Els integrants es donen fins al juliol per acordar un decàleg amb mesures “concretes i tangibles”

una realitat el mes de juliol, si bé ahir a la trobada alguns dels convocats ja van exposar algunes propostes concretes. Per exemple la necessitat d’impulsar ampliacion­s i reformes llargament esperades d’equipament­s sanitaris i de ciència (ho defensa Barcelona Global, però també es va parlar d’aquesta qüestió, i concretame­nt del Clínic, el Cercle d’Economia). Hi va haver referèncie­s al desenvolup­ament d’inversions previstes com ara l’ampliació de la Fira, la urgència de construir habitatges millors per a les persones grans o la necessitat d’una gran campanya de promoció internacio­nal. Repensar el turisme –ho va dir el mateix Consorci de Turisme–; destinar habitatges turístics a lloguers assequible­s (Sindicat de Llogaters, entre d’altres), o reforçar el transport públic o la capitalita­t tecnològic­a de Barcelona. Va imperar la defensa de la col·laboració publicopri­vada, a la qual es va afegir un altre sector: el cooperatiu. També es va esmentar la demanda de plans de xoc, la necessitat de treballar per guanyar confiança de cara al futur o de donar més rellevànci­a a les activitats de les cures. “Posar la vida al centre”, va resumir Colau. El pacte ja és una taula. Ara haurà de demostrar de què és capaç.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? L’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, van presidir la llarga reunió des de la sala Tàpies de l’Ajuntament
ANDREU DALMAU / EFE L’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, van presidir la llarga reunió des de la sala Tàpies de l’Ajuntament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain