La Vanguardia (Català)

Mirar enrere, anar endavant

Atresmedia té en marxa ‘revivals’ de ‘Física o química’, ‘Los hombres de Paco’ i ‘El internado’ per crear esdevenime­nts televisius

- PERE SOLÀ GIMFERRER

A Atresmedia s’estan movent tres projectes alhora: Los hombres de Paco, Física o química i El internado. Les tres ficcions tenen en comú que es van estrenar fa més d’una dècada (entre el 2005 i el 2008) i que van tenir un èxit inqüestion­able a Antena 3. Potser la reacció fàcil sigui plantejar-se si la corporació s’ha quedat sense idees, ja que miren cap enrere per preparar nous projectes. Aquesta seria una versió molt simplista de la situació.

El que s’està fent des del grup audiovisua­l és assimilar un model televisiu més en la línia dels estudis dels Estats Units, per aprofitar la reputació que té a fi de crear noves ficcions i mantenir viva la producció de sèries en un context en què han deixat de ser els productes estrella del prime time. I, si als Estats Units es ressuscita­ven títols com Roseanne, Las chicas Gilmore, Will y Grace, 24 o Expediente X, era incomprens­ible que la televisió espanyola no tingués la mateixa agilitat a l’hora de recuperar clàssics de la seva història recent.

Cadascun d’aquests retorns obeeix a un objectiu diferent. En el cas de Los hombres de Paco, el projecte es desenvolup­a amb Antena 3 en ment. Des del canal de San Sebastián de los Reyes volen recuperar la brigada policial de Paco (Paco Tous) per al prime time, i veure si així es recuperen part dels quatre milions d’espectador­s que van seguir la comèdia dramàtica que va llançar a la fama actors com ara Mario Casas, Hugo Silva i Michelle Jenner.

En temps com els actuals, en què una sèrie en obert té problemes per retenir dos milions de persones cada setmana als passis en directe, recuperar Los hombres de Paco té per objectiu crear l’esdevenime­nt a la graella tradiciona­l. A sèries com Roseanne,

Expediente X o Will y Grace, com a mínim els va funcionar en la seva nova arrencada.

Pel que fa a Física o química, en canvi, s’està desenvolup­ant una minisèrie per al servei de streaming Atresplaye­r Premium. Què vol dir això? Que la seqüela del drama adolescent que va servir d’escola per a Úrsula Corberó (La casa de papel),

Maxi Iglesias (Velvet) o Javier Calvo (Paquita Salas) només es podrà veure a la plataforma de continguts. És un esdevenime­nt televisiu, per tant, amb una altra missió: que els tres milions de joves que veien la sèrie estiguin interessat­s a donar-se d’alta a la plataforma de pagament nacional, que ja emet en exclusiva sèries com ara El nudo, #Luimelia i Veneno ,amésde ficcions com La valla o Mentiras, que en algun moment es veuran a Antena 3 però que es preestrene­n al servei.

I, finalment, el coronaviru­s va fer que es parés el rodatge d’El internado: Las cumbres, que recuperava la marca amb què van començar Ana de Armas i Blanca Suárez. Explicarà les peripècies i misteris d’una nova generació d’alumnes d’un internat anomenat Las Cumbres, entre els qui destaquen Clàudia Riera (Les de l’hoquei )i Mina El Hammani (Élite). No hi ha cap exemple millor que aquest per entendre la finalitat d’Atresmedia Studios, la filial de ficció d’Atresmedia creada el febrer del 2019: des de la corporació ja no només produeixen sèries per a si mateixos sinó també per a tercers com Amazon Prime Video, que emetrà el nou internat.

Amb aquesta mentalitat d’estudi, a Atresmedia s’asseguren augmentar la producció de ficció i posar en relleu el saber fer desenvolup­at les últimes dècades. La recuperaci­ó dels clàssics recents és la conseqüènc­ia lògica d’aquest canvi. Al cap i a la fi, Movistar, Fox o Netflix van comprar les marques de Velvet, Vis a vis i La casa de papel per produir-se temporades noves ells mateixos, i no els va anar gens malament. Per què Atresmedia no havia de recuperar sèries del seu catàleg per produir ells mateixos episodis nous, ja sigui per als seus canals, per a la seva plataforma de continguts o per a tercers?

La corporació ja no produeix només per als seus canals: també ho fa per a Atresplaye­r i per a tercers

 ?? ATRESMEDIA ?? Encara no se sap quins actors poden tornar a la minisèrie Física o química
ATRESMEDIA Encara no se sap quins actors poden tornar a la minisèrie Física o química

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain