La Vanguardia (Català)

La cultura rep la desescalad­a amb satisfacci­ó però molts dubtes

El món del cinema, el teatre i la música tem per la viabilitat amb menys aforament

- JOSEP PLAYÀ MASET

Encara queden molts dubtes, però per al món cultural el desconfina­ment es comença a obrir camí. El 4 de maig ja podran obrir les llibreries i els arxius, i a poc a poc, amb un calendari encara incert, també altres àmbits. Cinemes, teatres i auditoris reobriran les pròximes setmanes, però la reducció obligatòri­a dels aforaments en posa a prova la viabilitat econòmica, i propietari­s i promotors ja han posat el crit al cel. Els que, en canvi, ho han celebrat han estat els llibreters i els editors. I és que en la fase O ja obriran les llibreries (en tant que comerç minorista) i els arxius.

En la fase 1 (que, com a mínim, començarà 15 dies més tard, excepte potser en alguns territoris) l’obertura serà per a bibliotequ­es, només per a préstecs, i museus, amb limitació de l’aforament a un terç. Es podran fer actes i espectacle­s en sales amb menys de 30 persones i un terç de l’aforament, i també actes i espectacle­s a l’aire lliure amb menys de 200 persones, assegudes i mantenint la distància de seguretat. I es podran reprendre els rodatges de pel·lícules i sèries.

En la fase 2, les bibliotequ­es es podran obrir a la lectura amb limitació d’aforament. Els cinemes i els teatres reobriran amb butaques preassigna­des i l’aforament limitat a un terç. Els monuments, equipament­s culturals i sales de conferènci­es i multiusos podran obrir amb un terç de l’aforament. Els espectacle­s es podran fer amb un màxim de 50 persones i un terç de l’aforament, i si són a l’aire lliure, amb un màxim de 400 persones i mantenint la distància.

La fase 3 permetrà les activitats amb aforament limitat, però es podrà ampliar fins a la meitat. Les sales d’arts escèniques i musicals podran reobrir amb un terç de l’aforament. Es podran fer actes i espectacle­s en sales amb menys de 80 persones i la meitat de l’aforament, i a l’aire lliure (incloent-hi activitats en parcs de lleure i temàtics), amb menys de 800 persones i la meitat de l’aforament, assegudes i mantenint la distància de seguretat. Les places i recintes taurins també podran obrir amb una entrada d’espectador­s d’una persona per cada nou metres quadrats.

Les reaccions a l’anunci no s’han fet esperar. Isabel Vidal, presidenta d’Adetca (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya), assegura que qualsevol decisió de reprendre l’activitat és molt positiva i que ha estat una sorpresa. Fins i tot els temps els semblen correctes. Però recorda que per al sector teatral privat “obrir un terç de la capacitat no és viable; potser per als teatres públics sí, però nosaltres ens quedem penjats”. Asseguren que sense ajuts no ho podran aguantar, i a més a més mantenint els ERTO per força major del personal. Exigeixen poder negociar aquesta obertura i asseure’s amb el sector de pública concurrènc­ia. Per Jesús Cimarro, president de Faeteda, la patronal teatral del conjunt de l’Estat, “és una bona notícia, però no tan bona que sigui amb un terç de l’aforament”. I afirma que “els números són inviables; no ens plantegem obrir amb aquesta capacitat, i ho explicarem als experts”. Assegura que “no és el mateix el teatre de carrer que els festivals, els teatres privats o els públics”. També observen incongruèn­cies, com ara que en la segona fase es puguin obrir les esglésies al 50% i els teatres a un terç. O que 35 nens puguin tornar a una aula de set per quatre, on estaran més apinyats que en un teatre. “Ja veurem si és possible obrir amb un 50% el primer mes, un 60% el segon, un 100% el tercer... En tot cas, el que s’ha anunciat és una bona notícia, perquè vol dir que la situació s’està superant”.

La reacció dels promotors catalans de concerts musicals ha estat de retret per la falta de concreció, en dates i en condicions logístique­s. Juli Guiu, director del Festival de Cap Roig de Calella de Palafrugel­l, es lamentava ahir que ,“per desgràcia, una vegada més no tenim clares les normes; desconeixe­m, per exemple, tot el que fa referència a mesures de seguretat i higiene”.

Per la seva part, Martín Pérez, màxim responsabl­e, entre d’altres, del Festival Jardins de Pedralbes, es lamentava també de la inconcreci­ó. “El que mana són els aforaments, i nosaltres, per exemple, no podríem programar un concert de Cat Stevens amb un aforament de 800 butaques; seria inviable. Tenint en compte el tipus d’artistes que formen el cartell de Pedralbes, és impossible, però volem saber de quin aforament podem disposar per les hectàrees de terreny que tenim. Ens falta informació per plantejar alternativ­es”. Però segur que encara hi haurà canvis i modificaci­ons els pròxims dies.

 ?? MARISCAL / EFE ?? Els teatres podran reobrir en la fase 2, amb un terç de l’aforament
MARISCAL / EFE Els teatres podran reobrir en la fase 2, amb un terç de l’aforament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain