La Vanguardia (Català)

Chomsky protagonit­za el festival de pensament en línia Radical May

- JUSTO BARRANCO

La fira d’idees i llibres radicals Literal, que se celebra des del 2015 al recinte barceloní de l’antiga Fabra i Coats, s’ha vist obligada a posposar al desembre la sisena edició, prevista per al 23 i el 24 de maig. Però justament per l’actual pandèmia i la insòlita situació política, econòmica i ecològica en què el planeta està immers, creuen que es necessita més pensament que mai. Pensament transforma­dor. Per això per a tot aquest mes de maig Literal impulsa el Radical May, un festival de pensament en línia gratuït (Radicalmay.literalbcn.cat) per canviar el sistema. L’estrella indubtable serà el pensador Noam Chomsky, far de l’esquerra des de fa dècades.

Des de la fira Literal, en què en edicions anteriors ha participat, per exemple, la Nobel Svetlana Aleksiévit­x, assenyalen que “el món s’ha vist sacsejat per una pandèmia que ha fet tremolar els fonaments de la societat capitalist­a”. I que cal discutir les idees que propiciara­n la transforma­ció profunda que necessita la societat. Per aconseguir-ho, Literal s’ha associat amb editorials radicals i projectes de pensament crític d’arreu del món al Radical May, que començarà l’1 de maig i s’allargarà tot el mes.

El festival inclourà taules rodones, xerrades i debats, i les activitats es duran a terme en diversos idiomes. Autores i autors de projecció global en seran els protagonis­tes, i el tret de sortida el donarà l’1 de maig la conversa que la professora canadenca Susan Ferguson, autora de Dones i feina, i la historiado­ra índia i feminista marxista Tithi Bhattachar­ya mantindran sobre La vida, el capitalism­e i la pandèmia: idees feministes sobre el treball de les dones.

El mateix dia el lingüista Noam Chomsky i l’historiado­r Erik Loomis reflexiona­ran sobre la Resistènci­a obrera a la crisi del capitalism­e. L’historiado­r Mark Bray, el col·lectiu italià d’escriptors Wu Ming, la periodista Sarah Jaffe o l’economista grec Costas Lapavitsas seran altres autors que també reflexiona­ran al festival. La trobada en línia vol sumar iniciative­s de tot el món, i ja s’hi han unit projectes dels EUA, el Regne Unit, el Canadà, Indonèsia, Amèrica Llatina, Itàlia i França.

 ?? RICK FRIEDMAN / GETTY ?? El filòsof i lingüista nord-americà Noam Chomsky
RICK FRIEDMAN / GETTY El filòsof i lingüista nord-americà Noam Chomsky

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain