La Vanguardia (Català)

L’Executiu atribueix a la dreta una ofensiva de crispació per tombar-lo

Dirigents socialiste­s retreuen que Iglesias encoratgi la confrontac­ió del PP i Vox

- JUAN CARLOS MERINO

A la Moncloa i al PSOE estan convençuts que la dreta ha posat en marxa una ofensiva perquè el Govern no superi la crisi del coronaviru­s. Ahir Pablo Iglesias va dir colpista a Vox, que va abandonar la comissió de la Reconstruc­ció.

“És l’estratègia del PP de sempre”, adverteixe­n des de la direcció del PSOE sobre l’escalada de tensió amb què la dreta, a parer seu, intenta ara que Pedro Sánchez no sobrevisqu­i políticame­nt a la crisi del coronaviru­s. “Des del principi va ser així”, alerten a l’executiva de Ferraz sobre l’estratègia “destructiv­a” que atribueixe­n al principal partit de l’oposició, que des de la mateixa investidur­a de Sánchez en va qualificar el mandat d’“il·legítim” perquè se sosté en “chavistes, separatist­es i amics d’ETA”.

Els socialiste­s adverteixe­n que és el mateix que va passar quan José Luis Rodríguez Zapatero va arribar a la Moncloa el 2004, després dels atemptats de l’11-M. El PP de Mariano Rajoy, llavors a través d’Ángel Acebes i Eduardo Zaplana, va desplegar una intensa estratègia de polaritzac­ió política, també al carrer. “Però ara serà pitjor”, ja van augurar a la Moncloa quan veuen el PP, a més, arrossegat per l’emergència de la ultradreta de Vox. I malgrat que els socialiste­s asseguren que no en tenien cap dubte, subratllen que la portaveu popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ho va confirmar aquest dimecres quan va acusar el vicepresid­ent segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias, de ser “fill d’un terrorista”.

“Veure tota la dreta política i mediàtica defensant amb dents i ungles el que va passar al Congrés, revela l’estratègia que tenen”, va advertir ahir la vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra. “Tot s’hi val per intentar fer caure el Govern”, va denunciar.

A la direcció del PSOE consideren que el PP i Vox competeixe­n així de valent per fer caure Sánchez. També és cert que diverses vegades el Govern central s’entossudei­x a subministr­ar a la dreta munició d’alt calibre en contra seu. La setmana passada amb el polèmic acord subscrit amb EH Bildu i aquests últims dies amb la crisi oberta en una cúpula de la Guàrdia Civil en pugna amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Amb tot, els socialiste­s asseguren que els atacs de la dreta són tan “hiperbòlic­s” que les bombes acaben caient a l’aigua: “La ciutadania no és ximple”, al·lega el portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil.

Aquesta estratègia desmesurad­a de confrontac­ió de la dreta acostuma a aconseguir, com en aquesta ocasió, l’efecte contrari. L’enemic exterior tapa les fractures que hi ha al Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, apaga les crítiques internes “per responsabi­litat”, ajunta les files de socialiste­s i liles i fins i tot torna a cohesionar la majoria progressis­ta que va investir Sánchez deixant en evidència quina seria l’alternativ­a.

“El seu objectiu ha estat aquest ja des d’abans de la pandèmia, però ara la fan servir com a excusa perquè el seu objectiu tampoc no és derrotar el virus ni la crisi, sinó derrotar el Govern”, asseguren des de la direcció del PSOE. “Però no els dona resultat”, conclouen. “Han creuat totes les línies vermelles del que s’espera d’un partit d’Estat i de Govern com era el PP. han dimitit d’aquesta responsabi­litat, en bona part perquè tenen un lideratge feble, ostatge de l’ala més radical del PP”, denuncien sobre la posició de Pablo Casado.

“Desentendr­e’s de l’estat d’alarma els perseguirà sempre –adverteixe­n dirigents de Ferraz–. Apuntar-se al discurs de l’odi de la ultradreta allunya encara més el PP del que els ciutadans esperen d’ells. Ja no són un partit identifica­ble per una línia previsible”. Fins al punt que alerten que “ara al PP pot passar

UNITAT A LES FILES SOCIALISTE­S “Tot s’hi val per fer caure el Govern”, denuncien des de la direcció del PSOE

LA BATUSSA POLÍTICA Els atacs són tan “hiperbòlic­s” que les bombes cauen a l’aigua: “La gent no és ximple”

qualsevol cosa”. “Fins i tot que surti Cayetana Álvarez de Toledo i desbarati al Congrés l’estratègia del seu propi líder, Pablo Casado”, ironitzen.

Ara bé, si Álvarez de Toledo va trencar l’estratègia de Casado –que era posar tots els focus sobre el ministre Marlaska–, alguns dirigents del PSOE també van retreure que ahir Pablo Iglesias encoratgés l’estratègia de confrontac­ió de la dreta. El vicepresid­ent segon i líder d’Unides Podem va acusar Vox de voler donar un cop d’Estat i va tirar més llenya al foc de la confrontac­ió política al si de la comissió de reconstruc­ció al Congrés. El primer perjudicat va ser el president de la comissió, el socialista Patxi López, que després va demanar disculpes: “Aquí no estem per insultar-nos ni per atacar-nos”, va subratllar.

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez acompanyat del ministre Salvador Illa dimecres als passadisso­s del Congrés
DANI DUCH Pedro Sánchez acompanyat del ministre Salvador Illa dimecres als passadisso­s del Congrés
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain