La Vanguardia (Català)

Aldarulls a Minneapoli­s per la mort d’un negre a mans de la policia

La llibertat dels policies que van detenir George Floyd inflama la còlera

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La mort de Michael Brown a Ferguson (Missouri) va propiciar el 2014 el moviment Black Lives Matter (les vides negres importen). Llavors hi va haver greus incidents als carrers. Passats sis anys, les concentrac­ions violentes a Minneapoli­s (Minnesota) qüestionen els suposats avenços en el control de la brutalitat policial contra els afroameric­ans .

“Més paraules que fets”, va remarcar aquest dijous l’alcalde Jacob Frey en roda de premsa al denunciar el racisme sistèmic.

“Han executat el meu germà a plena llum”, va lamentar Philonise Floyd abans a la CNN, entre llàgrimes. “Estic fart de veure com els negres morim”, va remarcar després de la segona jornada de destructiv­es protestes a la ciutat de Minesota per la mort de George Floyd, de 46 anys.

En el vídeo de la detenció, realitzat per la transeünt Darnella Frazier, s’observa com, una vegada emmanillat i reduït a terra, el policia blanc Derek Chauvin li pressiona el coll amb el genoll, sense fer cas a la seva súplica: “No puc respirar”. Durant aquesta escena humiliant, d’expressió de domini, el detingut perd a poc a poc la seva energia. Floyd va morir a l’hospital.

Aquest enregistra­ment deixa un buit, Què va passar abans? La policia va anar a aquest lloc per una trucada en la qual se’ls va informar que Floyd va intentar pagar amb un bitllet fals i que es va resistir a la detenció.

Tot i això, un vídeo del mateix cos policial exhibeix Floyd dret i emmanillat. Això posa en dubte la suposada resistènci­a, almenys quan ja estava ajagut a l’asfalt i neutralitz­at.

Tot això suposa, amb la impunitat, un condiment perillós. Hi ha màxima tensió.

Minneapoli­s es va despertar aquest dijous entre columnes de fum, imatges d’edificis en flames, gent saquejant botigues i una persona morta a trets, possibleme­nt pels trets d’un propietari. Els uniformats van utilitzar bales de goma i gasos lacrimògen­s amb els concentrat­s.

El cap de la policia, l’afroameric­à Medaria Arradondo, va defensar el dret a manifestar-se, però va prometre mà dura. Segons la seva visió, aquests actes els van protagonit­zar una minoria de esvalotado­rs profession­als.

Abatut, l’alcalde Frey (demòcrata i blanc) va descriure els incidents com “una emoció conflictiv­a per l’enuig i la tristesa” de la comunitat afroameric­ana. “No és el resultat de cinc minuts, sinó que s’ha construït al llarg de centenars d’anys”, va recalcar.

Frey ha sol·licitat ajuda al governador Tim Walz, qui ha donat llum verda a la intervenci­ó de la Guàrdia Nacional, qüestió que ha criticat la congressis­ta Ilhan Omar (demòcrata per Minnesota): “La violència només engendra violència. Més agents només provocaran més morts i devastació”.

En aquesta línia, el principal argument de l’alcalde va consistir en una crida a la calma ciutadana, malgrat el dolor. “Hem de restaurar la pau”. Va suplicar respecte cap els comerços, que formen part del teixit social i que, a més, en aquests moments de pandèmia, les botigues de queviures, els bancs o les farmàcies són establimen­ts essencials, més que necessaris per als veïns.

Però Frey va dir una altra cosa que va directe al cor de l’assumpte. “Per què l’home que va matar George Floyd no és a la presó? Si ho

LA PETICIÓ El Governador Tim Walz envia la Guàrdia Nacional, sol·licitada per l’alcalde

EL DOLOR DE L’ALCALDE Frey diu que el dolor de la comunitat “no és fruit de minuts sinó de centenars d’anys”

haguéssiu fet un de vosaltres o jo, estaríem darrere de les reixes ara mateix. No puc donar una bona resposta a aquesta pregunta”, va subratllar.

“No podem girar la vista. Depèn de nosaltres, com a líders, veure això com el que és i anomenar-ho com és”, va insistir.

El Departamen­t de Justícia va assegurar que ha convertit la investigac­ió en una “prioritat principal” i que ha assignat fiscals experts. També va prometre que l’FBI realitzarà una profunda provisió de proves.

L’agent Chauvi i els seus tres companys –Thomas Lane, Tou Thao i J. Alexander Kueng–, ja han estat acomiadats del cos.

Malgrat aquestes promeses, els manifestan­ts es van plantejar, com l’alcalde, la raó que estiguin en llibertat. “Han d’anar a la presó perquè van decidir no fer res quan un home negre era assassinat per un bitllet fals de 20 dòlars”, va afirmar a l’Star Tribune Erica Chick, que va viatjar des d’Iowa per assistir a les protestes. “Els haurien d’haver detingut al cap de deu minuts”, va intervenir Katy Cummings, veïna de St. Paul.

“La policia pensa que som gairebé animals”, va declarar Claudette White, afroameric­ana resident al veïnat on van detenir Floyd. “No he vist que les coses hagin millorat –va afegir–, sinó que han anat a pitjor”.

El propietari del negoci des del qual van trucar a la policia sent remordimen­ts. S’ha ofert a pagar el funeral de George Floyd.

 ?? TNS VIA ZUMA WIRE / EP ?? Minneapoli­s es va despertar aquest dijous entre columnes de fum, imatges d’edificis en flames, gent saquejant botigues i una persona morta a trets
TNS VIA ZUMA WIRE / EP Minneapoli­s es va despertar aquest dijous entre columnes de fum, imatges d’edificis en flames, gent saquejant botigues i una persona morta a trets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain