La Vanguardia (Català)

Nissan tanca Barcelona i sumeix l’automòbil en la incertesa

La multinacio­nal japonesa preveu cessar la seva activitat a Barcelona el desembre

- DOLORS ÁLVAREZ

Nissan va oficialitz­ar ahir el tancament de la seva factoria de Barcelona, la qual cosa suposarà la desaparici­ó de 3.000 llocs de treball directes i uns 13.000 més d’indirectes, segons les dades de l’empresa. Gianluca de Ficchy, president de Nissan Europa, va qualificar la mesura d’irreversib­le perquè “després d’analitzar totes les possibilit­ats, inclosos els ajuts oferts pels governs espanyol i català, la planta és inviable”. Amb Nissan, Espanya perd la seva primera planta automobilí­stica en gairebé una dècada, després del tancament de Santana el 2011, dos anys després que es retiressin els japonesos de Suzuki.

El tancament afecta a la factoria de la Zona Franca i als seus dos centres productius satèl·lit: Montcada i Reixac, que s’encarrega de la planxister­ia, i Sant Andreu de la Barca, que subministr­a bastidors. També afecta les unitats d’R+D, el centre de recanvis i el centre logístic del port de Barcelona. Se salven, al contrari, les plantes de Nissan a Àvila i Cantàbria, que proveeixen de peces de recanvis a les plantes de Renault tant a Espanya com a França.

La intenció de Ficchy és procedir a una liquidació ràpida, amb el cessament d’activitat el proper mes de desembre. Un termini que ni els sindicats ni el Ministeri d’Indústria no consideren assumible. “Que no pensin que poden lliurar la clau i marxar sense més ni més”, van dir fonts d’Indústria, que van afegir que Nissan s’ha de cor responsabi­litzaren la recerca d’una solució per a la factoria, com han fet altres multinacio­nals que han tancat, com Vestas o Cemex. Això podria incloure la negociació amb algun possible inversor.

El president europeu es va endinsar en les explicacio­ns que poc abans havia ofert el conseller de

L’empresa diu que la pèrdua del contracte amb Mercedes ha precipitat la crisi

El grup manté les plantes d’Àvila i Cantàbria, que subministr­en a Renault

legat del grup, Makoto Uchida, des de Yokohama, “És una decisió difícil, però hem de tancar-la”, va dir Uchida, que tot i això va confirmar la continuïta­t de la factoria de Sunderland, al Regne Unit.

La multinacio­nal justifica la seva decisió pel difícil entorn del sector, amb una sobrecapac­itat que s’ha vist agreujada amb la pandèmia del coronaviru­s. Després d’haver patit pèrdues de 5.270 milions d’euros a l’últim exercici fiscal, s’ha decidit retallar la capacitat global del grup en un 20%, amb Barcelona com primera perjudicad­a de l’ajust. El cop de gràcia l’hi ha donat el repartimen­t de zones geogràfiqu­es entre els socis de l’Aliança Renault-Nissan-Mitsubishi, que atorga a Renault la condició de marca de referència a Europa. Això li atorga el domini sobre les operacions industrial­s.

De Ficchy va argumentar que la situació de la planta de la Zona Franca s’ha deteriorat molt des que fa un any es va pactar una retallada de 600 llocs de treball i es va prometre invertir 70 milions per a una nova planta de pintures. I va assenyalar Mercedes com a desencaden­ant de la decisió de tancament. Segons va dir, el contracte per subministr­ar pick-ups a Mercedes tenia vigència fins al 2027 i representa­va el 50% de la producció actual de la planta. No obstant això, anteriorme­nt ja s’havien retirat de Barcelona altres models com el Pulsar o la versió dièsel de la furgoneta NV200, que es va traslladar a una factoria francesa de Renault. Resultat: Zona Franca es va quedar funcionant a menys d’un 30% de la seva capacitat.

“Ni tan sols amb l’adjudicaci­ó d’un nou model no s’assegurari­a la rendibilit­at de la planta”, va emfatitzar Gianluca de Ficchy. “Es necessitar­ia una gran inversió”, va dir, encara que va refusar quantifica­r l’import.

Respecte al cost del tancament, que el Govern ha calculat en uns 1.000 milions d’euros, es va limitar a assenyalar que tot dependrà de les negociacio­ns que ara comencen amb els representa­nts. Les pilotarà Frank Torres, que acaba de substituir Genís Alonso en les funcions de director general de Nissan Motor Ibérica, encara que manté el càrrec de vicepresid­ent de Nissan Rússia. Torres ja va exercir fa uns anys el càrrec de director general de Nissan Motor Ibérica, en una situació ben diferent, quan s’aspirava a assolir un volum de producció de 200.000 unitats, en lloc de les 50.000 dels últims exercicis. “No és una decisió fàcil, però els desafiamen­ts globals l’han provocat”, va assenyalar Torres.

Tot just conèixer-se la decisió, diversos centenars de treballado­rs es van concentrar davant la planta de la Zona Franca, on van cremar alguns pneumàtics i posteriorm­ent van tallar la Ronda Litoral. “Lluitarem”, va dir el president del comitè d’empresa, Juan Carlos Vicente, que va avançar que pressionar­an totes les administra­cions per aconseguir el seu suport. “Ens han deixat morir”, va declarar a Efe. “Els polítics han reaccionat tard i malament”, es va lamentar per la seva part Miguel Ruiz, del sindicat Sigen-Usoc. Es manté la vaga indefinida que es va iniciar el 4 de maig, quan van créixer els rumors sobre un tancament immediat.

El Ministeri d’Indústria va expressar la seva oposició a la mesura. “S’ha proposat a la presidènci­a de la companyia japonesa la creació d’un grup de treball per estudiar escenaris alternatiu­s que garanteixi­n la continuïta­t de l’activitat industrial. També considera que la continuïta­t de la planta de Barcelona és possible mitjançant el pla de viabilitat presentat fa uns mesos a la presidènci­a de Nissan Motor i elaborat de manera conjunta pel Ministeri d’Indústria i la Generalita­t de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca”, va destacar el ministeri.

Per al departamen­t que dirigeix Reyes Maroto, la planta de Barcelona té sentit econòmic, perquè és més rendible invertir a fer competitiv­a la planta que assumir el cost del tancament. També va recordar que “la planta té caràcter estratègic, ja que abandonar Barcelona i Espanya és abandonar la Unió Europea, amb el consegüent cost reputacion­al en un mercat de més de 500 milions d’habitants”.

“Ni tan sols amb un nou model la planta podria ser rendible”

Diversos centenars de treballado­rs es concentren davant la factoria

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La protesta dels treballado­rs davant la planta de Nissan a la Zona Franca va deixar ahir imatges com aquesta
ÀLEX GARCIA La protesta dels treballado­rs davant la planta de Nissan a la Zona Franca va deixar ahir imatges com aquesta
 ??  ??
 ??  ?? FONT:
CC.OO.
LA VANGUARDIA
FONT: CC.OO. LA VANGUARDIA
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Treballado­rs concentrat­s davant la planta de la Zona Franca després de conèixer la notícia
“Ens han deixat morir”
ÀLEX GARCIA Treballado­rs concentrat­s davant la planta de la Zona Franca després de conèixer la notícia “Ens han deixat morir”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain