La Vanguardia (Català)

Pressió de la Urbana sobre les terrasses

El disgust d’Ada Parellada, obligada a tancar, reflecteix un sector que demana sensibilit­at mentre arriben els permisos

- CRISTINA JOLONCH

La nova terrassa, que havia obert dilluns amb quatre taules, era “el pretext per fer funcionar la màquina una altra vegada, per comprar-li al del cafè, al de la cervesa, per ajudar un cambrer i un cuiner que encara no havia vist res de l’ERTO”. Així lamentava en un tuit la cuinera del restaurant barceloní Sempronian­a el tancament a què es va veure obligada dimecres a la nit, després de la denúncia d’un veí que va provocar la visita de la Guàrdia Urbana. Aquesta va comprovar que no disposava de la llicència excepciona­l que permet ubicar una terrassa de 4 a 6 taules per als locals que no en disposen, i que des de l’Ajuntament expliquen que ja ha sol·licitat i s’està tramitant.

Parellada, que reconeix que la Guàrdia Urbana la va tractar amb amabilitat i que el disgust més gran va ser que la denúncia vingués d’un veí, s’ha dedicat, des que va començar la crisi de la Covid-19, a vendre menús a preus molt reduïts (6 euros) per a sanitaris i a la venda per emportar. “La terrassa era una mica d’alegria en un moment molt difícil”. L’empresària reivindica que en un moment tan excepciona­l, “i quan se succeeixen les ordres i contraordr­es i les normatives, no correspon aquesta falta de sensibilit­at envers els restaurado­rs, que com tots els petits empresaris s’ho estan passant fatal. “No sento tristesa només pel que m’ha passat a mi, sinó per la situació en general. Moltes terrasses encara no han obert perquè no són gens rendibles, i crec que el que ara caldria fer és valorar cas per cas per assegurar-se que són espais que no dificulten el pas ni molesten els veïns per soroll, per contaminac­ió lluminosa, per no respectar les distàncies o per qualsevol raó, com era el del Sempronian­a, que no destorbava ningú”.

Empatia és el que ahir també reclamava el Gremi de Restauraci­ó de Barcelona, que des de dilluns ha rebut una dotzena de trucades de bars o restaurant­s que els han fet tancar perquè encara no havien arribat els permisos sol·licitats d’ampliació de terrassa o d’un nou espai sobre els criteris d’ús de l’espai públic previstos al decret de l’alcaldia. “Sensibilit­at per part de l’administra­ció i també dels veïns, en la reactivaci­ó d’aquest sector i de tots, en un moment que les empreses de restauraci­ó estan esgotades i tots venim d’unes setmanes molt dures”. Des del Gremi assenyalen que els veïns són els primers que busquen un forat per asseure’s en una terrassa i prendre una cervesa i una de braves, de manera que amb prou feines hi ha beneficis”. A la proclama de Parellada, “Som gent pacífica i només volem treballar”, s’hi van sumar nombrosos col·legues del sector de la restauraci­ó, que recordaven que els guanys d’obrir amb totes les limitacion­s són mínims i que fer el pas suposa l’obligació de cobrir les despeses de la seguretat social de tota la plantilla encara que només se’n pugui fer servir una part. “Si obrim és per pagar el personal, no per fer un pelotazo”, concloïa Parellada.

Obrir amb limitacion­s i amb consumicio­ns sobretot de braves i cerveses aporta molt pocs ingressos

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La majoria d’establimen­ts segueixen rigorosame­nt les normes que regeixen l’ús de les terrasses
ANA JIMÉNEZ La majoria d’establimen­ts segueixen rigorosame­nt les normes que regeixen l’ús de les terrasses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain