La Vanguardia (Català)

Sanitat autoritza moure’s entre Barcelona i la seva àrea metropolit­ana

Madrid i l’àrea metropolit­ana de Barcelona continuen a la 1

- CARLOS NOVO

La major part d’Espanya passarà dilluns a la fase 2 de la desescalad­a de la Covid-19, incloent-hi la Catalunya Central, Girona i Garraf-Alt

Penedès. El Ministeri de Sanitat també autoritza la mobilitat entre Barcelona i l’àrea metropolit­ana.

Sanitat va anunciar ahir a la tarda a última hora els canvis de fase per a la setmana que ve, que seran els previstos. Tota la Comunitat Valenciana passa a la fase 2, com les províncies de Màlaga i Granada, que unifiquen tot Andalusia. A Catalunya, la Catalunya Central, la província de Girona, l’Alt Penedès i el Garraf passen a l’etapa 2. Madrid i la Barcelona metropolit­ana estan a la fase 1, a què van accedir dilluns, dia 25. També continua a l’etapa 1 Lleida, on s’ha detectat un rebrot associat amb un escorxador. Quatre illes passen a la fase 3: Formentera, a les Balears, i La Graciosa, El Hierro i La Gomera, a les Canàries.

A partir de dilluns, un 70% de la ciutadania estarà en fase 2, una mica més de 32 milions de persones; un 30% de la població entrarà a la fase 1 (uns 15 milions de persones), i 45.000 persones se situaran a la fase 3.

Sanitat va rebutjar la flexibilit­zació de la fase 1 que demanava Madrid. Salvador Illa ho va explicar així: “Madrid no ha assolit els 170 rastrejado­rs i els centres de salut no sumen els 600 metges que se li havia demanat. Nosaltres som partidaris de l’evolució progressiv­a. Madrid està evoluciona­nt molt bé i està fent una progressió molt adequada, però està en fase 1. Ells mateixos no han fet la petició de l’avanç a la fase 2, cosa que em sembla prudent”.

Pel que fa al brot que hi ha hagut aquests dies a Ceuta i si es podria donar el cas que retrocedís de fase, Fernando Simón, el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, va dir: “A Ceuta hi ha hagut un brot, però està sota control. He parlat amb el conseller de Sanitat de Ceuta, i el mecanisme de detecció precoç ha funcionat. En principi, si les coses continuen sota control, no hi ha cap indicació perquè hi hagi un retrocés de fase”.

Preguntat sobre si pensava dimitir per la demanda interposad­a i les peticions en aquest sentit d’alguns partits polítics pel tema de les manifestac­ions del 8-M, el doctor Simón ho va negar: “Ho sento. Si es considera que ho de deixar i decideixen posar una altra persona al meu lloc, assumiré l’ordre de fer un pas enrere. Però no abandono el vaixell”.

El ministre Illa també va demanar que es denunciess­in els comportame­nts incívics. “La responsabi­litat individual és molt important. El virus continua entre nosaltres, i no li hem de perdre el respecte”.

Sanitat va tornar a notificar ahir per segon dia consecutiu només un mort en les darreres 24 hores. Segons el ministeri, 38 persones van morir l’última setmana per a un total de 27.119 víctimes mortals. Els nous contagis diagnostic­ats mitjançant PCR descendeix­en a 182, quan dimecres eren 231.

La majoria de les infeccions s’han tornat a registrar a Madrid (67) i a Catalunya (39). En total, 237.906 persones han donat positiu.

Per segon dia consecutiu, Sanitat notifica només un mort durant les últimes 24 hores

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Ministeri de Sanitat
LA VANGUARDIA FONT: Ministeri de Sanitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain