La Vanguardia (Català)

‘Sayonara’, Nissan

- Director Jordi Juan

La factoria de Nissan a Barcelona és la primera gran víctima econòmica de la Covid-19. És possible que la firma japonesa hagués arribat a la mateixa conclusió de deixar la capital catalana si no hagués existit la pandèmia, però al final li ha servit com a excusa perfecta per camuflar la fugida. Fa ja temps que es veia venir i les veus que s’alçaven fa mesos advertint del risc de perdre els 3.000 llocs de treball de Nissan són les mateixes que avui també alerten sobre l’amenaça que plana sobre tot el sector a Espanya.

Està bé la reacció del Govern de la Generalita­t, dels agents socials i del lobby del motor impulsat per Foment del Treball per intentar forçar Nissan a deixar oberta la fàbrica i mantenir alguns àrees de producció. Però la gran batalla no és aquí, sinó a la resta de les plantes de cotxes de tot Espanya on treballen més de 60.000 persones i unes 300.000 més en depenen d’una forma indirecta.

El coronaviru­s ha fet replanteja­r als grans productors europeus, França i Alemanya, si té sentit mantenir moltes de les seves factories deslocalit­zades en alguns llocs d’Europa, com per exemple Espanya. Val la pena recordar-ho: Renault té més de 10.000 empleats entre Valladolid, Palència i Sevilla; PSA (Peugeot, Opel, Citroën) en té 13.300 entre Vigo, Saragossa i Madrid; Volkswagen n’aplega 16.000 a Catalunya i Navarra; Ford, 6.630 a València, i Mercedes, 5.000 a Vitòria.

Com s’ha vist amb Nissan, malgrat les promeses i els ajuts dels diferents governs central i autonòmic, una multinacio­nal pot posar punt final a 40 anys d’activitat d’un dia per l’altre sense importar-li les conseqüènc­ies que deixa. I del que s’hauria de preocupar l’Administra­ció és de dotar el sector de prou mitjans perquè no hi hagi cap fuga més. Cal oferir les millors condicions possibles (infraestru­ctures, productivi­tat, R+D) per conservar les empreses existents i atreure’n de noves. En suma, posar-ho molt difícil a aquestes multinacio­nals perquè no se’n vagin i no els hàgim de dir adéu com fem avui amb la firma japonesa: sayonara, Nissan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain