La Vanguardia (Català)

Marc Antoni Broggi

Pres. Comitè Bioètica Catalunya

- LUIS BENVENUTY ÀLEX GARCIA (FOTOS)

El doctor Marc Antoni Broggi, que presideix el Comitè de Bioètica de Catalunya, va participar ahir en el debat de Barcelona Tribuna que organitzen la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País i La Vanguardia

Onada de tancaments de negocis al Barri Gòtic de Barcelona. Els cartells de traspàs són la part visible dels primers passos d’un cruel i nou procés de gentrifica­ció i degradació comercial al centre de la ciutat.

I, a sobre, els comerciant­s denuncien que el menystenim­ent de l’Ajuntament alimenta l’agonia. Aquests dies molts contemplen com a afronts personals les obres a les portes de les botigues del Portal de l’Àngel, la gestió de les cues del repartimen­t d’aliments de la parròquia de Santa Anna, les restriccio­ns i els talls de trànsit de la Via Laietana i les seves noves i molt inquietant­s voreres... Els comerciant­s diuen que, si el govern de l’alcaldessa Colau no els té en compte i es decideix a propiciar que els barcelonin­s tornin al centre, aviat hi haurà una segona onada de tancaments encara més cruel. I llavors ja només es veuran colmados, franquície­s i botigues de samarretes amb la imatge de la Blancaneu esnifant cocaïna.

Perquè aquests dies el riu està agitat, i alguns intenten treure’n profit. Ho expliquen comerciant­s, immobiliar­is, propietari­s de locals... L’associació de comerciant­s Barna Centre calcula que la pandèmia ja ha obligat a tancar almenys 27 botigues. Parlem principalm­ent de petits comerços de caràcter familiar amb pocs treballado­rs, diversos anys a sobre i molts maldecaps pel lloguer. No han resistit el confinamen­t.

Una víctima d’aquesta situació és un comerç de cosmètica natural del carrer Santa Anna. Pagaven 4.000 euros al mes per un local de 39 m2 construïts. La propietàri­a explica que va rebre les primeres ofertes abans de penjar el cartell de lloguer, ofertes a la baixa de gent ja coneguda al barri propietàri­a de botigues de carcasses de mòbils, d’ulleres de sol, de souvenirs... “I què estan fent? –continua la propietàri­a– Doncs ofereixen pagar 2.000 euros al mes el primer any, 2.400 el segon, una mica més el tercer... Sempre que, malgrat que el local està impecable, els deixis una carència de tres mesos per obres. Tinc unes quantes ofertes d’aquest estil. Qui pot intentar muntar un negoci al centre de Barcelona en aquests moments? Simplement intenten aprofitar la situació per aconseguir un local nou a un preu molt inferior al que ja paguen i aguantar fins que els turistes tornin. Si els turistes tornen aviat, ja tenen dos negocis en funcioname­nt, i, si tarden més del que preveuen, poden tancar l’antic. Jo, mentre pugui, els diré a tots que no. Vaig tenir una botiga de regals molts anys i no vaig poder aguantar la competènci­a d’una cadena. A més a més, m’afligeix que el teixit comercial del barri es deteriori”.

Aquí tothom es pensa que els turistes tornaran, abans o després. El que ningú no té clar és qui aguantarà fins aleshores. Ara molta gent que va posar part del seu patrimoni com a aval per aconseguir un préstec i resistir uns quants mesos més creua els dits. Des de Barna Centre diuen que, si la gent de la resta de la ciutat no s’anima a baixar al centre, molts comerciant­s endeutats acabaran a la ruïna. I el temut monocultiu comercial ja no trobarà barreres al Gòtic.

“La veritat és que la meva dona i jo estem molt afectats –diu Santiago Martín, acabant d’embalar–. Esperàvem que la nostra filla ens agafés el relleu, però el nostre negoci ja no és viable”. Martín i la seva dona van obrir fa 43 anys al carrer Ferran el comerç d’artesania Itaca. “El confinamen­t ha estat definitiu. La gent es pensa que una

Els comerciant­s creuen que sense la complicita­t municipal aviat tancaran més botigues

Les obres i, sobretot, les restriccio­ns al trànsit crispen l’ambient

botiga al centre és un gran negoci, però amb prou feines tens marge de maniobra. Els turistes tornaran, d’aquí un mes o un any, però nosaltres no podíem aguantar més. Els que vinguin només trobaran pubs, colmados i botigues de souvenirs”.

Per això els comerciant­s demanen ajuda a l’Ajuntament. “Necessitem que es reguli el preu dels lloguers, necessitem que Barcelona replantegi el seu model turístic –diu Teresa Llordés, presidenta de l’associació de comerciant­s Barna Centre–, però el que més necessitem ara és la complicita­t de l’Ajuntament per animar els barcelonin­s a tornar al centre. Rere cada tancament hi ha una història dramàtica. I fins ara les polítiques municipals no ens estan ajudant.

El menystenim­ent de l’Ajuntament està agreujant aquesta agonia. El Gòtic és el cor de Barcelona, i, si el cor es para, la nostra ciutat també es pararà. De tota manera, soc optimista, encara tinc esperances. Crec que entre tots podem capgirar aquesta situació”.

L’última controvèrs­ia la van portar els talls al trànsit de la Via Laietana dels caps de setmana, les restriccio­ns la resta dels dies i les seves noves i molt inquietant­s voreres. “L’Ajuntament no ens fa cas –diu Josep Maria Roig, a la històrica pastisseri­a La Colmena–. Dissabte no va venir ningú per culpa del tall. I les noves voreres ho compliquen tot encara més. La desescalad­a està sent molt dura. Al Gòtic no hi ha nens, no hi ha famílies... Vivim del turisme perquè cada pis que un veí deixava es convertia en turístic. I ara els barcelonin­s són més reticents que mai a baixar al centre. Tenen por d’agafar el metro. Si els treus carrils de circulació i aïlles la zona els caps de setmana, es queden al seu barri. Estem recorrent als estalvis”.

La penúltima controvèrs­ia la van portar les obres del Portal de l’Àngel, l’obertura de rases a les mateixes portes dels comerços. Des de Barna Centre lamenten que aquestes obres, que ja arrossegue­n retards des dels temps dels enrenous a la plaça Urquinaona, hagin de fer-se just en el moment en què la ciutat intenta recuperar l’activitat econòmica. “Cal tenir en compte que aquest carrer actua com a pol d’atracció de tot el barri, que molts dels ciutadans que s’animen a comprar a les seves franquície­s tradiciona­lment dediquen després una estona a vagarejar pel Gòtic. Bona part d’aquestes obres es podien haver avançat durant part del confinamen­t, quan es van permetre aquest tipus de treballs. Ho vam demanar a l’Ajuntament! Però ens van dir que tranquils, que ja ho veurien...”.

I l’antepenúlt­ima controvèrs­ia la va portar la gestió de les cues del repartimen­t d’aliments de la parròquia de Santa Anna, unes cues que no paren de créixer. “Aquí ningú no demana que no es facin les cues; finalment, sembla que l’Ajuntament les està reorganitz­ant... Però és que fa molt temps que demanem a l’Ajuntament que intenti minimitzar l’impacte que tenen en l’espai públic. Tan difícil és posar uns serveis per a unes persones que fan cues que han arribat fins a la plaça Catalunya?”.

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ferran s’esllanguei­x. És l’inusitat i apocalípti­c aspecte que ahir al migdia presentava un irreconeix­ible carrer Ferran
ÀLEX GARCIA Ferran s’esllanguei­x. És l’inusitat i apocalípti­c aspecte que ahir al migdia presentava un irreconeix­ible carrer Ferran
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Així són les noves voreres disposades sobre la calçada de la Via Laietana
ÀLEX GARCIA Així són les noves voreres disposades sobre la calçada de la Via Laietana
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Rases obertes davant les portes de comerços del Portal de l’Àngel
ÀLEX GARCIA Rases obertes davant les portes de comerços del Portal de l’Àngel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain