La Vanguardia (Català)

Trump es venja de les xarxes socials i amenaça de limitar-ne la immunitat

El decret, de difícil aplicació sense el Congrés, atia les acusacions de censura

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La revenja de Donald Trump contra Twitter no cap en 280 caràcters, l’espai que la xarxa social brinda als missatges dels usuaris. Necessitar­ia una rastellera de 50 tuits per recitar-la literalmen­t.

La resposta del president dels Estats Units a la decisió de l’empresa d’etiquetar per primera vegada els seus missatges com a informació dubtosa va arribar ahir en els sis folis d’una ordre presidenci­al sense precedents –i poques aparences de ser aplicada sense suport del Congrés– en la qual planteja canvis legals per privar a plataforme­s com Twitter, Facebook, YouTube i Google de l’actual immunitat davant possibles litigis pels continguts publicats pels usuaris així com la seva llibertat a l’hora de moderar-los.

“Aquest serà un gran dia per a les xarxes socials i la imparciali­tat!”, va anunciar en un tuit Trump. En poques hores, l’esborrany del decret va començar a circular per les xarxes. L’ordre firmada ahir per Trump reinterpre­ta la secció 230 de la llei de Decència de les Comunicaci­ons del 1998, l’apartat que regula la responsabi­litat davant els continguts publicats en una pàgina web, una de les pedres angulars d’internet. La legislació està des de fa anys al disparador, en especial per les queixes dels republican­s que Twitter i altres companyies de Silicon Valley, d’inclinació progressis­ta, censuren el debat públic al “silenciar” les veus conservado­res, com critica, irat, el mateix president.

La considerac­ió com a plataforme­s i no com a editors de continguts –com és el cas dels mitjans de comunicaci­ó– els eximeix de responsabi­litat sobre les publicacio­ns dels usuaris. El raonament de la Casa Blanca és que l’empresa de Jack Dorsey, amb la decisió d’alertar sobre un tuit del president, ha traspassat la barrera i no mereix tal estatus. “Ja no podran eximir aquest escut”, va dir el fiscal general, William Barr, que va comparèixe­r al despatx oval amb Trump.

La reforma permetria a qualsevol usuari que es consideri discrimina­t emprendre mesures legals contra les empreses. Proposa de donar poder als reguladors per intervenir i pronunciar-se sobre els criteris uticar litzats per les plataforme­s per moderar continguts i, per exemple, eliminar comentaris o vídeos. La llei actual es basa en el fet que les empreses realitzen aquestes funcions “de bona fe”, l’objectiu és definir quan actuen de mala fe. El decret preveu, finalment, coordinar l’acció dels fiscals generals dels estats per supervisar la situació i actuar

L’esborrany és “una peça diabòlicam­ent intel·ligent de teatre polític”, diu l’experta legal Julie Cohen

contra possibles abusos, així com eliminar la publicitat institucio­nal d’aquelles plataforme­s que es considera que “violen la llibertat d’expressió”.

El document “és una peça diabòlicam­ent intel·ligent de teatre polític”, afirma Julie Cohen, professora de Dret de Georgetown, per la forma en què interpreta la llei i la primera esmena de la Constituci­ó, que defensa la llibertat d’expressió. En realitat, aquesta protegeix els ciutadans davant interferèn­cies del Govern però no obliga les empreses, que en el cas de les plataforme­s digitals s’han vist reconegude­s com a intermedia­ris. Qualsevol intent de regular el contingut de les xarxes necessitar­à el suport del Congrés, apunta Jack Balkin, professor de Dret a Yale, i provocarà una allau de litigis contra el Govern en primer lloc.

L’última cortina de fum de Trump per distreure l’atenció sobre aspectes més urgents de l’actualitat com l’epidèmia del coronaviru­s (encara fora de control, després d’1,8 milions de contagis i 101.000 morts) o la crisi econòmica (36 milions de nous aturats) va captar l’atenció del món. Davant les notícies de la Casa Blanca, Twitter i Facebook van registrar ahir caigudes a la borsa mentre el responsabl­e de l’oficina d’innovació del govern federal d’Alemanya, Thomas Jarzombek, les animava a creuar l’Atlàntic. “Això és una invitació a venir a Alemanya! Aquí ets lliure per critiel Govern i alhora lluitar contra les notícies falses”, va tuitejar el polític de la CDU.

L’anunci de Trump va ser aplaudit pels seus seguidors, encara que els més radicals l’animen a mudarse a una altra xarxa social, Gab, territori de la ultradreta, on té reservat un perfil. El president es refereix sovint als seus seguidors digitals (80 milions a Twitter) com a “guerrers digitals”, àvids consumidor­s i eficaços difusors de les seves consignes.

Són, tot i això, només una part de l’estratègia de comunicaci­ó del trumpisme, que necessita l’altaveu dels mitjans tradiciona­ls per ser eficaç. El discurs i l’actitud dels gegants digitals és “indignant”, va dir ahir la presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, que va qualificar d’oportunist­a Facebook per posar-se del costat de la Casa Blanca en el debat.

“Però és abans que res una distracció. Jo he començat aquesta roda de premsa parlant de tests, de salvar vides, de l’economia i de la tornada a les escoles i vet aquí que parlem de Twitter”.

 ?? OLIVIER DOULIERY / AFP ?? La manera en què Trump va anunciar ahir la seva iniciativa, des del mateix Twitter
OLIVIER DOULIERY / AFP La manera en què Trump va anunciar ahir la seva iniciativa, des del mateix Twitter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain