La Vanguardia (Català)

Johnson defensa Cummings i evita parlar-ne

- LONDRES

El primer ministre britànic, Boris Johnson va evitar ahir que els experts que assessoren el Govern britànic en la pandèmia de la Covid-19 es manifestes­sin sobre el comportame­nt de Dominic Cummings, el conseller polític més influent de Downing Street.

En roda de premsa, tant a Chris Whitty com a Patrick Vallance, principals assessors científics del Govern, els periodiste­s els van preguntar si el viatge de Cummings des de Londres fins a Durham, al nord d’Anglaterra, era un mal exemple per a l’opinió pública. En dues ocasions, Johnson els va impedir de contestar a les preguntes per “protegir-los de veure’s immersos en una qüestió política”. Preguntats una tercera vegada, van declinar pronunciar-se.

Hores abans, la policia de Durham havia difós una declaració en la qual indicava que Cummings va poder haver vulnerat les normes de confinamen­t. La policia va qualificar l’assumpte de “causa menor” i va afegir que no hi havia “en aparença una vulneració de la regulació sobre distància social”.

Cummings, que va conduir 400 quilòmetre­s amb la dona i el fill al costat per visitar la propietat dels seus pares, ha rebutjat fer autocrític­a sobre l’ocorregut, malgrat que el viatge contravé les normes sobre confinamen­t vigents al Regne Unit. Tant el viatge de Cummings com la seva posterior falta d’empatia ha provocat una polseguera política entorn de la influència que sobre Boris Johnson té el polèmic assessor.

La defensa de Cummings ha arribat a l’extrem que Downing Street ha demanat als ministres del Gabinet que es manifestin públicamen­t en suport de l’assessor. Vint-iquatre diputats tories han demanat la marxa de Cummings.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain