La Vanguardia (Català)

Un exgovernad­or regional destituït planta cara a Putin al Suprem

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Mikhaïl Ignàtiev havia estat en els últims deu anys la principal figura política de Txuvàixia, una petita república russa del Volga llar dels txuvaixos, minoria d’origen turcman. Però el mes de gener passat, el president de Rússia, Vladímir Putin, el va destituir al·legant pèrdua de confiança. En un moviment mai abans utilitzat contra l’actual cap del Kremlin, ara Ignàtiev ha demandat Putin davant al Tribunal Suprem, a qui demana que el restitueix­i al seu càrrec.

Perdre la confiança és un eufemisme utilitzat regularmen­t per evitar concretar motius més greus. El que va fer perdre la confiança de Putin en Ignàtiev (de 58 anys) es troba en un escandalós vídeo que va causar vergonya no només entre els gairebé dos milions d’habitants de la seva regió, sinó a tot el país. En un acte oficial, el governador lliurava diversos cotxes de bombers als treballado­rs del Ministeri de Situacions d’Emergència, on està integrat aquest cos a Rússia. En un moment donat, alça la mà amb les claus i fa que el bomber hagi de saltar fins i tot en dues ocasions per agafar-les.

Després de veure les imatges, pocs van acceptar les explicacio­ns del servei de premsa del governador, al·legant que tot va ser una

“broma amistosa” i que el bomber implicat era un vell amic.

La comissió d’ètica del partit governamen­tal Rússia Unida va recomanar per unanimitat l’expulsió de la formació política. Un dels membres de l’esmentada comissió, Ievgueni Revenko, va argumentar que el que havia fet Ignàtiev va ser humiliar un funcionari la missió del qual és salvar vides. “Una persona que ocupa un càrrec d’alt rang no pot comportar-se d’aquesta manera, demostrant arrogància i hàbits senyorials. Però el governador ha convertit això en costum”, va dir en un comunicat. Dies després, Putin li agraïa els serveis prestats i el retirava del càrrec.

El Tribunal Suprem de Rússia va registrar i va acceptar la demanda d’Ignàtiev contra Putin. L’audiència per al cas està prevista per al 30 de juny. El que no va acceptar el Tribunal són les demandes de garanties de seguretat social que també demanava l’exgovernad­or.

Aquesta és la primera ocasió en què un governador es querella contra Putin per retirar-lo del seu càrrec. “Les actuacions legals del president són qüestionad­es regularmen­t, però els decrets de destitució per pèrdua de confiança no ho havien estat en vint anys. No es molesten a fer-ho perquè entenen que pot ser pitjor”, va explicar l’advocat Ruslan Kóblev al web del financer RBK.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain