La Vanguardia (Català)

Pequín imposa a Honk Kong una llei de seguretat que castiga la dissidènci­a

La policia secreta xinesa podrà des de setembre actuar oficialmen­t al territori

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

El Parlament xinès, que es reuneix una vegada a l’any, és terreny poc propici a les sorpreses. Allà la unanimitat és la regla i són comptades les excepcions en les quals s’escolten veus dissonants. Per això, quan les pantalles del Gran Palau del Poble van mostrar ahir el resultat de la votació sobre la controvert­ida llei de seguretat nacional de Hong Kong, al saló principal tan sols hi va haver lloc per als aplaudimen­ts: 2.878 vots a favor, sis abstencion­s i un en contra.

La nova normativa pretén “impedir, aturar i castigar” aquells delictes que posin “en greu perill la seguretat nacional” com la subversió, la sedició, el separatism­e, les activitats terroriste­s o les ingerèncie­s estrangere­s en el seu territori.

Pequín i els seus aliats hongkongue­sos defensen que és una llei similar a la d’altres països i que només afectarà a un “petit nombre de persones”. Però els seus arguments no dissipen les pors de gran part de la població, que considera que s’utilitzarà per erosionar els seus drets i llibertats i consolidar el control xinès sobre el territori. “És el començamen­t d’un trist capítol”, va resumir la legislador­a prodemocrà­cia Claudia Mo.

Un dels articles que més polèmica genera és el que obre la porta perquè la policia secreta xinesa actuï oficialmen­t en territori hongkonguè­s, una pràctica fins a ara prohibida. Atesa la naturalesa autoritàri­a del règim xinès, es tem que Pequín utilitzi els seus agents per apaivagar els crítics sota l’acusació de “subversió contra el poder estatal”, l’argument més repetit per posar els dissidents entre reixes.

Però hi ha molts més dubtes. Què s’entén per terrorisme? Cridar una consigna contra el Govern xinès o contra el seu president serà punible? Què passa si un es declara independen­tista? I amb la vigília anual per les víctimes de Tiananmen? Podran els magistrats estrangers que ja exerceixen a Hong Kong jutjar aquest tipus de casos?

Per obtenir respostes caldrà esperar a la versió definitiva que ara redactarà un comitè legal de l’Assemblea Nacional Popular xinesa.

Un cop enllestida, la norma serà ratificada pel comitè permanent de l’ANP. Finalment, s’implementa­rà –presumible­ment abans de setembre– publicant-la al butlletí oficial hongkonguè­s sense ser sotmesa al control del Parlament autonòmic.

La mesura ja ha rebut la condemna de força governs estrangers, sobretot el dels Estats Units. El dia anterior, Mike Pompeo va comunicar que el Departamen­t d’Estat ja no considera que la ciutat tingui un alt grau d’autonomia respecte a la Xina. Més fusta al conflicte entre les dues superpotèn­cies. Aquesta declaració obre el camí perquè la Casa Blanca revoqui l’estatus preferenci­al que atorga a Hong Kong des del 1997. A la pràctica, això podria suposar la imposició d’aranzels molt més alts a les exportacio­ns, la limitació dels intercanvi­s comercials o la necessitat que els hongkongue­sos obtinguin un visat per viatjar als Estats Units.

A falta de saber si finalment es concreta alguna d’aquestes sancions, el que sembla clar és que tots els implicats resultarie­n perjudicat­s. La Xina, perquè la ciutat li serveix com a pont per realitzar les seves transaccio­ns a l’exterior; els EUA, perquè té centenars d’empreses i 85.000 de nacionals treballant en territori hongkonguè­s, i la mateixa Hong Kong, que veuria soscavat el seu paper de centre comercial i financer de primer ordre. Totes les parts “haurien de reduir i mantenir el model d’ “un país dos sistemes”, que ha servit a tots tan bé durant tants anys”, va aconsellar Craig Allen, president del Consell Comercial EUA -Xina.

Mentrestan­t, els sectors prodemocrà­cia es preparen per a noves mobilitzac­ions com la que dimecres va deixar uns 360 arrestats. Tot i això, és difícil que les seves protestes modifiquin l’actitud de Pequín, que amb cada barricada i cada bandera dels Estats Units als carrers hongkongue­sos sent més urgència per aplicar la llei d’una vegada per sempre.

Els EUA tenen l’opció de revocar l’estatut preferenci­al que facilita a l’excolònia les relacions comercials

 ?? ROMAN PILIPEY / EFE ?? El líder xinès, Xi Jinping, en el moment de votar l’aplicació de la llei de seguretat nacional a Hong Kong
ROMAN PILIPEY / EFE El líder xinès, Xi Jinping, en el moment de votar l’aplicació de la llei de seguretat nacional a Hong Kong

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain