La Vanguardia (Català)

Europa concentra el 38% de malalts mundials per la Covid-19

- ZURIC/COPENHAGUE­N

Vint-i-quatre països europeus han registrat, des de principis de març, la mort del voltant de 159.000 persones més que el nombre mitjà de morts dels últims anys en aquest període, segons va informar ahir de forma oficial l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). Una “proporció significat­iva” d’aquest percentatg­e ha d’atribuir-se a la Covid-19.

La comptabili­tzació de morts pel coronaviru­s és una qüestió complexa, ja que cada país fa el recompte de diferent manera. Molts experts consideren que la xifra que millor reflecteix l’efecte de la pandèmia és l’excés de morts en relació amb anys anteriors.

A Europa, més de dos milions de persones han caigut malalts del nou coronaviru­s, la qual cosa equival al 38% del total mundial. Un 15% d’ells en les dues últimes setmanes, amb Rússia, Turquia, Bielorusia i el Regne Unit liderant les noves infeccions, segons l’OMS. Si es consideren els 53 països que constituei­xen la “regió europea” de l’OMS, el nombre de morts ascendeix a 175.000, segons la mateixa organitzac­ió.

La dada d’excés de morts té en compte totes les causes de mortalitat i el pic correspon al període en què milers de persones morien a les unitats de cures intensives dels hospitals d’Itàlia, Espanya i el Regne Unit. “El que hem vist amb molta claredat és que el pic en l’excés de mortalitat correspon al pic de la transmissi­ó de la Covid-19”, va afirmar Katie Smallwood, responsabl­e d’emergèncie­s de l’OMS. Espanya, Itàlia, la Gran Bretanya i França han estat responsabl­es del 72% de totes les morts per la Covid-19 a la regió europea de l’OMS.

Segons Smallwood, països com Alemanya o Suïssa, que avancen la fi de les restriccio­ns en bars o discoteque­s, han de comptar amb sistemes sòlids de detecció, proves i seguiment per evitar una segona onada de la pandèmia. “L’obertura de clubs o bars haurà de dependre absolutame­nt d’una forta capacitat del sistema de salut per conèixer com es transmet el virus, i assegurar que es puguin dur a terme intervenci­ons per prevenir i tallar la seva transmissi­ó”.

Per la seva part, el cap de l’oficina regional europea de l’OMS, Hans Kluge, va advertir que Europa hauria d’evitar retallar els seus pressupost­os de salut quan entrin en recessió per la pandèmia. “A l’OMS ens preocupa que els països responguin a aquesta crisi de la mateixa manera que ho van fer amb la recessió financera de fa una dècada –va assenyalar Kluge–. Entre els anys 2008 i 2013, la despesa pública en salut per persona es va reduir en pràcticame­nt la meitat dels països europeus”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain