La Vanguardia (Català)

El PP fa costat a Álvarez de Toledo després del xoc amb el vicepresid­ent

El pare d’Iglesias anuncia accions legals contra la responsabl­e popular

- LEONOR MAYOR ORTEGA Madrid

La cúpula del PP ha fet pinya, tant en públic com en privat, amb la seva portaveu parlamentà­ria, Cayetana Álvarez de Toledo, després del xoc sonat que va mantenir dimecres amb el vicepresid­ent segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias, durant la sessió de control al Congrés.

Álvarez de Toledo es va convertir en protagonis­ta inesperada del ple quan va acusar el pare d’Iglesias d’haver pertangut a una banda terrorista, el FRAP, a les acaballes del franquisme: “Ningú no és culpable del que fan els seus pares, de vegades ni tan sols del que fan els seus fills, però vostè és el fill d’un terrorista. A aquesta aristocràc­ia pertany vostè, a la del crim polític”, va sentenciar la portaveu popular després que el vicepresid­ent es burlés d’ella pel seu títol nobiliari de marquesa. “Descriure fets no és crispar, i el que ha fet Álvarez de Toledo no és cap altra cosa que descriure el personatge”, va assenyalar ahir el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, en defensa de la portaveu. A més a més, el número dos del PP va acusar Iglesias de crispar el debat parlamenta­ri, perquè “llança acusacions molt greus”, i li va demanar “moderació”.

El portaveu dels populars al Senat, Javier Maroto, també va carregar contra el líder d’Unides Podem i va assegurar que a ell no li hauria agradat “tenir l’educació” que Iglesias va rebre a casa del seu pare, que “va pertànyer a una organitzac­ió que justificav­a atemptats terroriste­s i que va mapolicies”. Javier Iglesias, el pare del vicepresid­ent, ahir va anunciar accions legals contra Álvarez de Toledo. I fins i tot la mare de Pablo Iglesias, Luisa Turrión, va sortir en defensa del seu exmarit i va arremetre contra “la marquesa de pacotilla de llengua bífida”.

Amb tot, el que podria haver estat més feridor per a Álvarez de Toledo eren les presumptes crítiques que haurien sorgit contra ella al si del seu mateix partit, ja que el xoc amb Iglesias va deixar en segon pla l’estratègia de Pablo Casado per centrar la sessió de control en la polèmica generada pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, després de destituir el cap de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos.

Tanmateix, fonts populars consultade­s assenyalen que la direcció del PP també dona suport a Álvarez de Toledo en privat i que entenen com una cosa “humana” que esclatés contra Iglesias, que “ple rere ple fa servir el seu títol de marquesa per intentar-la humiliar”. “L’únic que va mirar d’assenyalar la portaveu és que

La direcció defensa la portaveu al Congrés, tot i que n’hi ha que pensen que podria haver moderat el to

no es pot jutjar els fills pel que són o fan els seus pares”, defensen.

Sí que n’hi ha que pensen que el to d’Álvarez de Toledo podria haver estat més “moderat”. Ara bé, les fonts consultade­s coincideix­en que l’actitud de la portaveu no perjudica el líder del partit, ja que encaixa amb la nova estratègia dels populars, que passa per donar a Casado un paper més institucio­nal, més “presidenci­al”, i allunyar-lo del dia a dia per deixar en mans d’Egea, Álvarez de Toledo, Maroto i la resta dels vicesecret­aris els, a hores d’ara, inevitable­s enfrontame­nts amb l’Executiu.

Les mateixes fonts indiquen que aquest gir ja es va poder observar durant la sessió de control de dimecres, en què Casado “va evitar el cos a cos amb Pedro Sánchez”.

 ?? EP ?? Suport. Pablo Casado es va reunir amb les associacio­ns de la Guàrdia Civil i els va expressar el seu “rebuig a la caça de bruixes de Pedro Sánchez al cos” i que “utilitzi l’equiparaci­ó salarial com a bomba de fum per tapar l’escàndol de cessaments i dimissions arbitràrie­s”
EP Suport. Pablo Casado es va reunir amb les associacio­ns de la Guàrdia Civil i els va expressar el seu “rebuig a la caça de bruixes de Pedro Sánchez al cos” i que “utilitzi l’equiparaci­ó salarial com a bomba de fum per tapar l’escàndol de cessaments i dimissions arbitràrie­s”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain