La Vanguardia (Català)

Breu teoria de l’insult

Jacques Lacan explica que l’insult sorgeix quan s’esgoten les paraules i deixen pas a l’odi

- José R. Ubieto

Vostè és el fill d’un terrorista”. Dit així, hi ha dues opcions: que es tracti d’un qualificat­iu que faria referència a la pertinença a una classe, igual que es diu “Vostè és un professor, un cuiner o un marquès”. Com que existeix el conjunt d’aquests elements, la frase simplement recordaria aquest tret compartit. Aquí el dubte sorgeix quan es considera si existeix la classe de “fills de terroriste­s”. És evident que sí la de terroriste­s i la de víctimes de terroriste­s, totes dues fins i tot tenen les seves pròpies organitzac­ions, evidentmen­t amb objectius diferents. Fins ara no tenim notícies de l’existència d’aquesta nova categoria.

Aleshores hi ha una altra opció, la que els lingüistes indiquen referint-se als noms de qualitat que al·ludeixen al fet de tenir una determinad­a caracterís­tica o manera de ser. Són noms que no classifiqu­en, sinó que són performati­us: la seva simple enunciació ja els fa existir com a tals. De manera que “el fill d’un terrorista” seria el que és anomenat així. Prenen així un valor clarament despectar tiu; són insults que apunten a l’essència de l’ésser d’aquell a qui es dirigeixen, és un “tu ets això”, el redueixen a la condició que definiria el conjunt del seu ésser. És per això que al Registre Civil no està permès portar la imaginació dels pares fins a noms despectius per als seus fills.

També és possible considerar que un nom sense qualitat pugui ser utilitzat com a insult, fora del seu ús classifica­tori. El racisme en fa un bon ús, d’això.

Jacques Lacan explica que l’insult sorgeix quan s’esgoten les paraules i deixen pas a l’odi com el camí principal per situar l’ésser de l’altre. Un altre psicoanali­sta, Jacques-Alain Miller, recordava que l’insult sorgeix com a efecte de l’acaloramen­t que provoca la còlera, que com que no troba les paraules adequades acaba etzibant epítets pejoratius.

La cosa és que l’odi és una passió molt contagiosa, fins i tot més que el virus, i per al qual no és fàcil trobar una vacuna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain