La Vanguardia (Català)

Iglesias provoca una altra plantada de Vox acusant-los de “colpisme”

El vicepresid­ent ofereix consensos transversa­ls en fiscalitat i reindustri­alització

- PEDRO VALLÍN Madrid

La comissió per a la Reconstruc­ció Social i Econòmica va viure ahir, després de dues sessions convulses, amb plantada de la ultradreta, un matí que apuntava a una sessió productiva fins a cinc minuts abans d’acabar. Llavors es va tornar a embolicar. El compareixe­nt i vicepresid­ent de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, va provocar un altre menyspreu de Vox a la comissió –i ja en són tres– manifestan­t, sobre el partit de Santiago Abascal: “Crec que els agradaria donar un cop d’Estat, però que no s’atreveixen”. El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, es va aixecar i va deixar la sala acusant el Govern espanyol de “marxisme” i proclamant que “aquesta comissió és una vergonya i un escàndol”.

La topada havia començat de manera força innocent. Iglesias responia al diputat del PP Mario Garcés sobre per què estaria disposat a parlar amb Carles Puigdemont: “És el cap d’una formació política que representa molts votants espanyols, i per a un pacte de país parlaria amb ell de la mateixa manera que parlaria amb el senyor Abascal o el senyor Espinosa de los Monteros, tot i que a vegades sembli que volen donar un cop d’Estat, perquè també represente­n milions d’espanyols”, deia el vicepresid­ent quan va ser interrompu­t per l’al·ludit Espinosa de los Monteros, que va exigir una rectificac­ió al president de la comissió, el socialista Patxi López. Iglesias, lluny de rectificar, va apujar l’aposta: “Miri, crec que a vostès els agradaria donar un cop d’Estat però que no s’atreveixen”. I el portaveu de Vox va recollir les seves coses i se’n va anar entre protestes.

Fins aleshores la compareixe­nça havia estat una bassa d’oli. Iglesias va oferir a la comissió, en la seva intervenci­ó inicial, “un pacte de país” basat en el que va denominar “consensos transversa­ls” fonamentat­s en la Constituci­ó. Va al·ludir, en aquest sentit, al reforçamen­t de l’Estat de benestar –i en particular de la sanitat pública–, la reindustri­alització d’Espanya en sectors estratègic­s a fi d’evitar la dependènci­a de mercats especulati­us, l’aprofundim­ent del caràcter redistribu­tiu del sistema fiscal –es va tornar a referir a l’impost a les grans fortunes, la taxa de reconstruc­ció, i va proposar disminuir la càrrega fiscal a treballado­rs, autònoms i petites i mitjanes empreses– o el combat contra la precarieta­t laboral, que tan sensible torna el mercat de treball espanyol en conjunture­s de crisi com l’actual. Davant les preguntes dels diputats, que, amb l’excepció de Vox, es van desenvolup­ar en un to assossegat –la majoria de portaveus van expressar solidarita­t amb el vicepresid­ent per la difamació del seu pare patida dimecres al ple–, Iglesias va subratllar que l’aposta per la inversió i per mesures de reforç de la demanda agregada no és un atac a l’economia de mercat, com preguntava el portaveu del PP, sinó tot el contrari. “La paradoxa és que defensar mesures keynesiane­s és defensar les condicions de possibilit­at de l’economia de mercat; es podria alegrar del seu triomf ideològic”, va dir al diputat Garcés.

Pel que fa a les inquietuds expressade­s pels grups catalans i bascos, Iglesias es va manifestar com un federalist­a convençut, defensor de la plurinacio­nalitat i, en aquest sentit, de l’asimetria de l’Estat. Fins i tot va desafiar el PP a dissentir, atès que el seu partit germà a Navarra, UPN, és un defensor dels furs. “Vostès saben que Espanya és plurinacio­nal encara que no ho diguin públicamen­t”, va dir Iglesias.

Aquesta va ser la paradoxa, que

RECONSTRUC­CIÓ Iglesias fa servir la seva compareixe­nça per intentar atreure el PP al marc del pacte de país

TRES DE TRES El retret del líder de Podem reforça el paper protagonis­ta de la ultradreta a la comissió

Iglesias va fer un esforç patent per atreure el PP a negociar “aquests consensos transversa­ls” per a un pacte de país. Fins i tot quan va retreure les retallades practicade­s pels governs del PP en la sanitat i els serveis públics ho va fer intentant evitar que derivés en una pica-baralla: “Crec, senyoria, l’hi dic amb l’ànim més constructi­u, que vostès tenen l’oportunita­t, en aquesta comissió, de reconèixer que es van equivocar, que no haurien d’haver retallat mai ni privatitza­t la sanitat pública i deteriorat les condicions de feina dels seus profession­als, perquè això ha suposat prendre eines a Espanya per afrontar una emergència sanitària”.

Tota aquesta calma, però, va quedar eclipsada per la baralla final, la tercera coartada que troba el partit de Santiago Abascal per ofendre’s, i que consolida la impressió que Vox s’encamina a patrimonia­litzar la comissió de Reconstruc­ció amb els seus despits irats.

 ?? SEBASTIÁN MARISCAL / EFE ?? El president de la comissió, Patxi López, i el vicepresid­ent Pablo Iglesias saludant-se abans de la sessió
SEBASTIÁN MARISCAL / EFE El president de la comissió, Patxi López, i el vicepresid­ent Pablo Iglesias saludant-se abans de la sessió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain