La Vanguardia (Català)

L’acusació demana que s’imputi el doctor Simón per “abandó de funcions”

- CARLOTA GUINDAL Madrid

Les conseqüènc­ies de l’informe de la Guàrdia Civil que apunta a la responsabi­litat del Govern espanyol en els contagis massius no han tardat a aflorar. Primer va venir la destitució del cap del cos a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, com a resposta al contingut del document. Després va tenir lloc la citació com a investigat al delegat del Govern, i ahir, finalment, l’associació contra la gestió del coronaviru­s, que actua en el cas dirigit per la jutgessa de Madrid Carmen Rodríguez-Medel com a acusació particular, va denunciar Fernando Simón, director del Centre d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, per desobedièn­cia i denegació d’auxili per no haver impedit les manifestac­ions massives al mes de març, fins al dia 14, quan es va decretar l’estat d’alarma.

Els denunciant­s demanen a la jutgessa que investiga la gestió sanitària que el citi com a investigat arran de l’informe de la Guàrdia Civil que assenyalav­a la responsabi­litat del Govern central en els contagis massius a Madrid.

En un escrit, a què ha tingut accés La Vanguardia, s’acusa Simón d’un “flagrant abandó de les seves funcions”, com també de les seves obligacion­s, cosa que ha posat en perill la salut pública i integritat física de tots els espanyols, “com ara la utilitzaci­ó obligatòri­a de mascaretes, la necessitat de dur a terme tests serològics o la manca d’informació veraç del nombre de morts per coronaviru­s”.

La denúncia està basada principalm­ent en l’informe de la Guàrdia Civil lliurat la setmana passada al jutjat d’instrucció número 51 de Madrid en què apuntava que Simón va prohibir un congrés organitzat per l’església evangèlica previst per

La jutgessa retreu a l’Advocacia de l’Estat que pretengui dilatar la causa per la gestió sanitària de la Covid-19

al 19 de març. I ho va fer en una reunió del 5 de març. Tanmateix, tres dies després, segons l’atestat, es va permetre la marxa del dia de la Dona.

“Per causes de salut pública, en diverses reunions amb convocants d’esdevenime­nts multitudin­aris en les dates objecte d’investigac­ió el denunciat manifestav­a la impossibil­itat que se celebressi­n, però no és només que ho permetés, sinó que encoratjav­a a anar a manifestac­ions multitudin­àries, com la feminista del 8-M”, recull la denúncia. Sota el seu punt de vista, aquest criteri mantingut pel doctor Simón “va contraveni­r” les seves funcions i obligacion­s contingude­s a l’ordre ministeria­l del 2004, “d’obligat compliment, com ara elaborar un pla emergent o col·laborar amb els organismes correspone­nts per respondre davant una amenaça contra la salut pública”.

La magistrada va acordar ahir ajornar la citació de l’únic investigat que ara per ara hi ha a la causa, el delegat del Govern central, José Manuel Franco, per al dia 10 de juny. Tot i això, va aprofitar la resolució per retreure a l’Advocacia de l’Estat, que representa el dirigent socialista, el seu intent de dilatar la causa. Fins i tot qualifica de “sorprenent” que la lletrada al·legués falta de temps per estudiar la causa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain