La Vanguardia (Català)

La Moncloa contacta amb Cs i PNB per a una última pròrroga

Taronges i ‘jeltzales’ estan disposats a tornar a donar suport a Sánchez

- JOKIN LECUMBERRI Pamplona

El Govern espanyol ja treballa per assegurar-se una sisena pròrroga de l’estat d’alarma. Després de salvar l’última en un tens ple del Congrés, que va incloure el pacte amb EH Bildu per derogar la reforma laboral com a xarxa per si queien alguns dels seus suports, el Gabinet de Pedro Sánchez no vol arribar a la cita de la setmana que ve amb el mateix clima d’incertesa a l’horitzó. Per això l’Executiu central ha començat els contactes amb Ciutadans i PNB perquè repeteixin els sís de les dues últimes votacions i salvar d’aquesta manera un nou punt de partit.

El portaveu dels taronges, Edmundo Bal, va admetre ahir en una entrevista concedida a Antena 3 que el mateix president li va trucar dimecres per començar a explorar el suport del seu partit. Cs, en ple intent de recuperar la centralita­t, sembla propens a repetir el suport, tot i que, com ha reiterat aquesta

Els bascos demanen que les autonomies gestionin totes les seves competènci­es en el camí cap a la normalitat

setmana, demana al Govern espanyol que “miri cap al centre moderat” i s’allunyi dels “extrems”, que per a la força liberal represente­n ERC i EH Bildu. La mà dels taronges, de tota manera, està oberta. “Actuarem amb responsabi­litat”, va indicar Bal. Malgrat la seva clara inclinació al sí, el portaveu de Cs va criticar l’actuació de l’Executiu central en la crisi oberta per la destitució del cap de la Guàrdia Civil de Madrid, Diego Pérez de los Cobos, i va reclamar que comparegué­s al Congrés la directora general del cos, María Gámez, perquè expliqui què ha passat.

La predisposi­ció del partit a donar suport a la pròrroga més el gir en les relacions de Sánchez amb el PNB els últims dies conviden a l’optimisme en el si de la Moncloa. Si fa una setmana, després de l’acord de l’Executiu espanyol amb EH Bildu, s’advertia des de Sabin Etxea que la seva confiança en el Govern de PSOE i Podem estava “amb la llum de reserva encesa”, les últimes contrapart­ides fan que s’hagi apagat. “Hem llançat alguns litres en el dipòsit de la confiança”, va reconèixer el portaveu jeltzale al Congrés, Aitor Esteban, després d’anunciar l’acord amb l’Executiu central per transferir l’ingrés mínim vital a Euskadi i Navarra.

A aquesta signatura també s’hi afegeix el pacte de dilluns per reprendre al juny el calendari per traspassar al País Basc una trentena de competènci­es pendents de l’Estatut de Gernika, entre les quals sobresurte­n la gestió econòmica de la Seguretat Social i presons. Amb aquestes dues signatures el terreny per a un nou suport del PNB a allargar l’estat d’alarma està més que adobat.

Ahir mateix el seu president, Andoni Ortuzar, es va mostrar disposat a donar-hi suport si es tracta d’una “última pròrroga” que, així mateix, “obri la porta a una normalitat institucio­nal” i permeti que “cada institució faci el que ha de fer”. A la pràctica, va especifica­r, els vots favorables de la formació basca passen perquè el Govern autonòmic “gestioni el 100% de les seves competènci­es en aquest camí de la normalitat”.

Les peces encaixen i l’Executiu de Sánchez ja ha indicat públicamen­t que la nova pròrroga inclouria “importants modificaci­ons” perquè les autonomies dirigeixin aquest darrer tram de la desescalad­a i tancament de l’estat d’alarma, un final de la mesura que, com també reclamava el PNB, se circumscri­urà a cada comunitat en funció de l’evolució del coronaviru­s al seu territori.

 ?? EP ?? El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va admetre ahir la sintonia jeltzale amb Sánchez després dels últims acords
EP El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va admetre ahir la sintonia jeltzale amb Sánchez després dels últims acords

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain