La Vanguardia (Català)

El coronel com a excusa

- Álex Sàlmon

En podem dir crisi Maslaska, crisi Pérez de los Cobos, de la Covid19 o d’Interior. N’hi ha per a tothom. Feia temps que una mateixa polèmica no enfortia amb tants discursos els diferents fronts polítics a Espanya.

Per exemple, la destitució del coronel enforteix els altaveus independen­tistes per encoratjar les bases sobre el maleït fustigador contra l’1-O; a la vegada, el PP pot treure pit davant les ingerèncie­s del Govern Sánchez-Iglesias cap a una institució crucial de l’Estat com és la Guàrdia Civil. Per la seva banda, els socialiste­s poden mostrar la capacitat de fer una personal neteja del cos encara que obligui a saltar-se la jerarquia de comandamen­t, i Vox, amb les seves màscares de color benemèrita, s’enforteix amb una polèmica parlamentà­ria per seguir emprenyant aquest “govern bolivarià”. Tots hi guanyen.

No obstant això, el seu guany és fum. Mentre a Europa es parla de reconstruc­ció, a Espanya es tiren aquests arguments al cap. I tot banyat amb mitges veritats que són més perilloses que les mateixes falsedats.

El focus hauria d’estar en un altre punt. Existeix un profund nerviosism­e al Govern central sobre on poden anar a parar les diferents recerques judicials iniciades en molts jutjats d’Espanya. La incoada a Madrid contra el delegat del Govern espanyol, José Manuel Franco, n’és una. Li va caure a la jutgessa Carmen RodríguezM­edel, que, per cert, va ser la mateixa que va concloure en el seu raonament al Suprem que a Pablo Casado li havien regalat un màster. Poc sospitosa. Ella va ser qui va sol·licitar la recerca a la Guàrdia Civil com a policia judicial, i de la qual s’entén que el ministre Marlaska volia saber més coses.

Potser l’informe aportat per la Guàrdia Civil sigui un nyap. Potser fins i tot no sigui un nyap però tingui els errors suficients

Tantes investigac­ions són un risc per a un Govern que no va valorar amb total rigor el que estava passant

per concloure que el document sigui defectuós. Però moltes investigac­ions alhora, que haurien d’acabar acumulades, sempre són un risc per a un Govern que, com els de la resta de món, no va valorar amb total rigor el que estava passant.

L’OMS va declarar l’estat d’emergència de salut pública d’importànci­a internacio­nal (ESPII) el 30 de gener. Des d’aquesta data va estar clar que alguna cosa no funcionava. L’11 de març va ser quan l’Organitzac­ió Mundial de la Salut va determinar que la Covid-19 era “una pandèmia”. Entre aquestes dues dates van passar moltes coses, algunes, això sí, producte més de la prudència i la intuïció, com la suspensió del Mobile a Barcelona.

Es perceben excuses interessad­es. Realment la importànci­a ha de centrar-se en Pérez de los Cobos, que d’altra banda hauria comès una il·legalitat si hagués conegut alguna cosa sobre la investigac­ió de la jutgessa, o els focus haurien d’estar sobre els dubtes i errors comesos pel Govern Sánchez duratn la pandèmia i ara investigat­s? Més de 3.000 famílies afectades pel coronaviru­s ja s’estan mobilitzan­t i al Tribunal Suprem es continuen acumulant querelles. Aquesta serà la qüestió.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain